Alltid redo med tummen upp

- in Nyheter

Föreläsningen håller på att förvandlas till ett maraton i tristess. Mobilen ligger framför dig och med den en värld av vänner och filmklipp. Men med vilka konsekvenser?

Alarmet ringer på morgonen och innan du ens hunnit fundera ligger du och knapprar på mobilen. Kanske har något nytt hänt sedan du somnade?

Du är inte ensam: Enligt en amerikansk studie kollar 4 av 5 sin mobil inom 15 minuter efter att de vaknat på morgonen. Resten av dagen tittar vi på den i genomsnitt 150 gånger.

Det har visat sig att denna ständiga uppkoppling och tillgång till internet bidrar till flera problem: ökad stress, koncentrationssvårigheter och negativ inverkan på vår självbild. Detta hör till många studenters vardag.
– De med uppskjutarproblem sitter ofta mycket på sociala medier. Ofta blir de stressade av att inte vara ständigt uppdaterade, och det är svårt att låta bli att scrolla i flödet, säger Caroline Ivarsson, kurator på Studenthälsan.

Hon berättar att det inte alltid behöver vara så att man själv är aktiv och hela tiden måste lägga ut saker, utan ofta handlar det om att inte vilja missa något.
– Sedan finns också tron om att du ska vara på ett visst sätt, och många visar upp en bild av sig själva på sociala medier som de kanske inte riktigt är bekväma med, förklarar hon. Det kan till exempel handla om att någon känner att den ska visa upp att den kan göra flest squats eller lyfta tyngst på gymmet.

Sociala medier anses ofta stärka relationer med bekanta som vi annars inte skulle haft kontakt med. Och visst påverkar det våra relationer.

Men Per Johnsson, docent i klinisk psykologi vid Lunds universitet, ser även en annan dimension av det.
– Att alltid ha mobilen bredvid på bordet när du är och fikar med kompisar signalerar något till dem, att du inte har full fokus. Det blir avbrott i samtal och som kompis känner du dig oviktig när den du är med hela tiden kollar ner i mobilen.
– Vår generation är redan stressad, och det här med att vi ständigt ska vara uppkopplade och tillgängliga vet vi gör stressen värre. På Lunds universitet har vi aldrig tidigare haft så många kvinnliga doktorander som gått in i väggen, säger han.

Varför stress drabbar kvinnor värre än män vill han inte spekulera i, men att det finns en skillnad mellan män och kvinnor i utbrändhet står klart, både på universitetet och i gymnasieskolorna.

Forskning visar att många människor är beroende av sociala medier. 2010 genomförde forskare på University of Maryland, USA, ett experiment där studenter fick undvika moderna kommunikationsprylar i ett dygn. Detta resulterade i känslor av rastlöshet, ångest och isolering – precis som beroende upplever när de försöker sluta röka eller använda droger.

Både Per Johnsson och Caroline Ivarsson poängterar dock att stress inte är isolerat till sociala medier.
– Varje tid har sitt sätt att uttrycka ångest, oro och rädslor, och just nu är mycket koncentrerat till internet, säger Per Johnsson.

LÄS MER: Hur tar vi tillbaka kontrollen?

Enkel övning för mer närvaro

  • Ta en kort paus i det du gör.
  • Se dig omkring och lägg märke till fem saker du ser.
  • Lyssna noga och lägg märke till fem saker du hör.
  • Lägg märke till fem saker du känner mot din kropp.
  • Gör allt detta på en och samma gång.

Källa: Studenthälsan