Hur tar vi tillbaka kontrollen?

- in Nyheter

Om det nu är så dåligt med denna ständiga uppkoppling – hur ska vi kunna avhålla oss? Vi är ju trots allt beroende.

Det bästa sättet för att bli av med vårt beroende av sociala medier är helt enkelt att stänga av då och då. Men eftersom vi är beroende så är det inte så lätt som det låter. Per Johnsson, docent i klinisk psykologi, tycker det är bra att sätta tidsgränser för när du ska vara online och inte, i alla fall kring det som är relaterat till arbete.
– Själv kollar jag aldrig min mejl efter klockan sju. Det kan komma rätt många konstiga saker sent på kvällen, och det är
inte bra att se precis innan man ska sova. Varför ska jag veta det precis innan jag går och lägger mig? Det kan vara en bra idé att låta bli att läsa sådana saker tills på morgonen, och då ha hela dagen på sig att reda ut det.

Att bara stänga ner mejlen om kvällarna är inte alltid så enkelt. Arbete och fritid flyter lätt ihop, speciellt för studenter, då många även umgås privat med sina pluggkompisar. Vi förväntas svara i gruppchattar, trots att det är fredagskväll och vi helst vill glömma allt som har med plugg att göra. Per Johnsson tycker att det i grupparbeten är viktigt att sätta upp gränser.
– I bra grupparbeten tror jag det är viktigt att vara tydlig med varandra, när man förväntas svara. Du ska inte få ångest för att du ska vara tillgänglig. På helger kan du inte förvänta dig svar, folk gör andra saker och det måste de andra förstå. Den här nya tiden kräver tydlighet, säger han.

Caroline Ivarsson tycker det är en bra idé att fråga sig varför man måste vara online just nu. På Studenthälsan jobbar de mycket med mindfullness, medveten närvaro. Det är bra för att återfå fokus, till exempel under en föreläsning eller tentaplugg. Men egentligen går det att applicera när som helst när du behöver ta kontrollen över tankarna.
– Koncentrera dig på att vara här och nu. Var uppmärksam på dig själv och din omgivning och använd alla sinnen. Det fokuset kan du upprätthålla ett tag, sen behöver du en paus. Att ta pauser regelbundet är bra, res på dig, gå på toa, förklarar Caroline Ivarsson.

När det gäller att ta pauser så kan distraktioner som sociala medier till och med vara något bra. Det kan hjälpa oss att tänka på annat och och hjärnan kan få lättare att bearbeta det man precis varit med om på en föreläsning.

Per Johnsson tror att vi måste lära oss att vi inte kan leva i en gränslös värld – och att det är nödvändigt att vi ändrar vårt förhållande till den nya tekniken.
– Vi måste gå tillbaka och kolla på vad som är djupt mänskligt. Vi har aldrig kunnat vara uppkopplade hela tiden, Churchill var till exempel bra på att koppla ner. Hans favoritsysselsättning var att mura och måla konst. Det är därför trädgårdsterapi är så bra för utbrända människor, för du gör något med händerna, säger Per Johnsson.

LÄS MER: Alltid redo med tummen upp

ENKÄT: Hur ser dina sociala medier-vanor ut?

Tim Leffer, pluggar praktisk filosofi.  – Jag kollar mobilen rätt ofta. Det går inte att låta bli, fast jag egentligen inte bryr mig så mycket om vad som finns på Facebook och så. Jag har en kompis som alltid lämnar mobilen hemma när han ska gå och plugga, han får nog rätt mycket gjort.  Foto: Saga Sandin
Tim Leffer, pluggar praktisk filosofi.
– Jag kollar mobilen rätt ofta. Det går inte att låta bli, fast jag egentligen inte bryr mig så mycket om vad som finns på Facebook och så. Jag har en kompis
som alltid lämnar mobilen hemma när han ska gå och plugga, han får nog rätt mycket gjort.
Foto: Filip Rydén
Dzenana Dzanic och Linn Didoff, pluggar service management logistik. – Jag är inne på sociala medier väldigt ofta. Ibland på föreläsningar för att det är skönt och jag får en paus, säger Linn Didoff. – Men ibland är det nog mer för att vi är beroende. Det är en vana, men jag känner inte att jag vill eller behöver sluta, säger Dzenana Dzanic.
Dzenana Dzanic och Linn Didoff, pluggar service management logistik.
– Jag är inne på sociala medier väldigt ofta. Ibland på föreläsningar för att det är skönt och jag får en paus, säger Linn Didoff.
– Men ibland är det nog mer för att vi är beroende. Det är en vana, men jag känner inte att jag vill eller behöver sluta, säger Dzenana Dzanic.
Foto: Saga Sandin
Laura Alejandro, pluggar European & international tax laws – På föreläsningar stänger jag alltid av mobilen, det är respektlöst mot läraren att använda den då tycker jag. I Argentina är Facebook blockerat på många företag, så då är det inte ett stort problem att folk är inne på arbetstid. Foto: Saga Sandin
Laura Alejandro, pluggar European and international tax laws
– På föreläsningar stänger jag alltid av mobilen, det är respektlöst mot läraren att använda den då tycker jag. I Argentina är Facebook blockerat på många företag, så då är det inte ett stort problem att folk är inne på arbetstid.
Foto: Filip Rydén