Studentförbund trotsade Sol-centrums förbud

- in Nyheter
@Lundagård

Sol-centrum bryter mot högskoleförordningen.

Det hävdar två politiska studentförbund som på en protestaktion under fredagen trotsade institutionens regler om tillträde till allmänna lokaler.

Nu ska institutionen ompröva sitt beslut.

Ett tiotal demonstranter från Vänsterns studentförbund (VSF) och Lunds socialdemokratiska studentklubb (LSSK) samlades vid lunchtid på fredagen för en protestaktion i Sol-centrums foajé. Bakgrunden är institutionens förbud mot politiska studentförbund som Lundagård skrev om i förra numret.

Genom att ställa upp ett bokbord och dela ut flygblad till förbipasserande humanister trotsade demonstranterna medvetet institutionens regler.

”Universitetet ska vara öppet för debatt”

En skrivelse där VSF och LSSK hävdar att Lunds universitetet genom förbudet bryter mot högskoleförordningen överlämnades också till ställföreträdande prefekt Sanimir Resic.

– Man kan tycka att vi bråkar om några bokbord och lite flygblad. Men det är handlar om en större grej, om att universitetet ska vara öppet för fri debatt, säger Emma Bodén Malmsten, ordförande i VSF.

Vill slippa sverigedemokraterna

Huvudskälet till förbudet är att slippa främlingsfientliga grupper, menar Sanimir Resic.

– Jag stödde Eva Wiberg i det ursprungliga beslutet. Tittar du på samhället i dag ser du att sverigedemokraterna finns överallt. Man säger att man i stället ska ta debatten, men jag har samma etniska ursprung som Zlatan och är inte intresserad av att ta en debatt med några som tycker att jag inte har ett svenskt kroppsspråk. Vilken nivå hamnar den debatten på? säger han.

Beslutet ska omprövas

Trots regelbrottet blev demonstranterna inte utkastade. I stället fick det visst gehör hos Sanimir Resic.

– De har ett good case och jag tycker det finns goda skäl att ompröva beslutet, säger han.

Ärendet ska tas upp för omprövning på institutionens ledningsgruppsmöte på måndag.

Text: Erik Olausson
Foto: Emil Albihn Henricsson