Den svenska högskolan- en fadd soppa

- in Ledare

LEDAREN

”Alla kan ju läsa i Sverige”, konstaterade studenten Noora Kauppila

från Finland i förra numret av Lundagård och syftade på de låga

antagningspoängen till svenska universitet och högskolor.

Påståendet är förstås en sanning med modifikation – på ett antal

nationella program krävs fortfarande toppbetyg. Men på det stora hela

har hon rätt. En massiv expansion av framförallt nya högskolor under

90-talet har gjort högre utbildning till ett realistiskt mål för

väldigt många.

Och det är välkommet. Alla, såväl enskilda individer som samhället i

stort, vinner på att var och en får förkovra sig.

Problemet är bara att receptet som givit upphov till dagens högskola

är långt ifrån fulländat. Låt oss därför granska ingredienserna i den

svenska högskolesoppan – både de som finns på pränt och de som kan

utläsas mellan raderna:

* 4 dl Tillväxtstrategi. Vi kommer inte att kunna konkurrera ut

låglöneländer vid det löpande bandet. Därför måste den högre

utbildningen nå nya grupper i samhället.

* 3 dl Regionalpolitik. Hela Sverige ska leva. När gamla näringar

sviktar och regioner hamnar i bakvattnet kan en högskola vara

räddningen.

* 2 dl Jämlikhet. Högre utbildning är ofta en förutsättning för ett

välbetalt och statusfyllt jobb. Den sociala snedrekryteringen är

seglivad, men med fler utbildningsplatser borde det bli lättare att

lösa upp knutarna.

* 1 dl Maktspel. De äldre universiteten är aktade institutioner. De

har stor tyngd i debatten, kan spjärna emot det politiskt korrekta

och går inte alltid på statsmaktens linje. En liten utspädning skadar

inte.

Bortsett från sista punkten finns egentligen inte så mycket att klaga

på. Likväl är soppan fadd och karaktärslös.

Något saknas. Utbyggnaden av högskolorna har gått snabbt och inte

alltid varit så genomtänkt.

Högskoleverket har det senaste året gjort en nationell kartläggning

av tre stora ämnen: matematik, företagsekonomi och historia. I

samtliga rapporter konstaterar verket att studenternas förkunskaper

blir allt sämre. Kartläggningarna visar också att kompetenta lärare

är en bristvara.

Både vad gäller studenternas bristande förkunskaper och svårigheten

att få tag i duktiga lärare är utbyggnaden av högskolan en bov i

dramat. När en större andel av varje årskull börjar läsa på högskolan

kommer det in fler studenter med sämre betyg eller lägre poäng på

högskoleprovet. Sämre poängmeriter svarar i sin tur ofta mot sämre

förkunskaper.

Med Högskoleverkets uppgifter i bakhuvudet är det lätt att inse att

kvalitén på dagens undervisning kan bli lidande, en risk som påpekas

med emfas i rapporterna. Det blir också enklare att förstå varför

högskolesoppan blivit så vattnig och sannolikt inte kommer att kunna

räddas utan tillsats av några mustiga kryddor.

Då regeringen inte verkar intresserad av att ändra sitt recept får vi

hjälpa dem på traven. Den första kryddan hämtar vi från en

studentafton med Göran Bexell, Lunds universitets nye rektor:

* 1 knippe färsk Specialisering. Universitet och högskolor bör

profilera sig inom olika ämnen och ämnesområden för att höja

standarden. Till viss del sker detta redan idag, men utvecklingen

behöver påskyndas. Ett lyckat exempel är Malmö högskola som satsar på

flera nya områden i stället för att till exempel bli det 26:e

lärosätet som ger kurser i företagsekonomi.

Den andra kryddan får betraktas som en internationell influens:

* 4 msk torkat Elittänkande. Genom att lärosätena uttryckligen lägger

ribban olika högt skulle studenterna få större möjlighet att välja

den nivå på studierna de själva vill ha och klarar av.

Eftersom statsmaken verkar ha svårt att tänka i dessa banor blir det

universitetens och högskolorans sak att sätta upp egna ”skamgränser”

för hur dåliga förkunskaperna får vara och hur lågt tempo det är

försvarligt att hålla. Ett annat konstruktivt sätt att visa på sina

kvalitetskrav är att, som Ekonomihögskolan i Lund, skaffa

internationell ackreditering.

Smaklig spis!