Höga strålningsvärden på Vildanden

- in Nyheter
@Lundagård

Elstrålningen på Vildanden är upp till tio gånger högre än vad socialstyrelsen vet är ofarligt. AFB har känt till strålningen i snart två år men valt att inte meddela hyresgästerna.

– Det är klart att man blir orolig, säger en hyresgäst.


Redan i januari 2005 mätte AF Bostäder (AFB) elektromagnetiska fält i en lägenhet på studentområdet Vildanden. Anledningen var att en hyresgäst själv upptäckt ovanligt höga värden hemma.

– Jag hade en väldigt enkel mätare som bara visar grönt, orange eller rött. Den slog i taket och visade rött, säger hyresgästen, som vill vara anonym, till Lundagård.

AFB:s mätning visade magnetfält på som mest 1,2 mikrotessla, tre gånger högre än socialstyrelsens referens 0,4 mikrotessla, under vilken man vet att strålningen är ofarlig. Efter det har AFB gjort tre nya mätningar i huset. Alla mätningarna har visat högre värden än första gången, som högst 4 mikrotessla.

Kan öka risken för leukemi

Området med mest strålning är inne i lägenheterna vid golvet intill ytterväggen på mellanvåningen.

– Det känns som om man betalar för en yta man inte kan använda. För även om det är osäkert hur farligt det är, är det klart att man blir orolig, säger hyresgästen på Vildanden.

Att varje dag vistas på en plats med värden över 0,4 mikrotessla tros enligt flera studier öka risken att drabbas av leukemi. Enligt Strålskyddslagen är det ägarens ansvar att informera de som vistas i miljöer med strålning om de risker det kan innebära att vara där. I AFB:s egen miljöpolicy står också att företaget ska sprida kunskap om relevanta miljöfrågor.

Trots detta har AFB inte meddelat hyresgästerna i de drabbade husen W och U om riskerna med att bo där. Inte heller när man vid ett av mättillfällena stängde av strömmen i huset meddelade man hyresgästerna vad anledningen till strömavbrottet var.

– Jag tror inte att man ska tala om det i det läget. Man riskerar att helt i onödan oroa en mängd hyresgäster. Det är viktigare att först reda ut läget och överväga riskerna innan man går ut med information, säger Rolf Svensson, vd för AFB.

Utför inga åtgärder

Enligt lagen ska ägaren undvika risker för människors hälsa så långt som det är ekonomiskt rimligt. AFB skriver även i sin egen miljöpolicy att man ska ligga steget före relevant lagstiftning och andra krav.

Men AFB har valt att inte genomföra någon av de åtgärder som föreslagits av konsultfirman som gjort mätningarna. I stället skriver man till kommunen att ”det under rådande omständigheter är svårt att motivera de kostnader och ingrepp i fastigheten som förslaget skulle innebära.”

– Jag har gjort en vild uppskattning av kostnaderna, vissa delar rör sig om sexsiffriga belopp. Vi har sen gjort en övvervägning och anser att det inte är motiverat att spendera stora pengar på det här. Skulle vi göra de här åtgärderna skulle vi antagligen bli ifrågasatta för om vi verkligen spenderade våra pengar på ett klokt sätt, säger Rolf Svensson.

”Idealiskt för barn­familjer”

Tidigare har ett fall av elektromagnetisk strålning uppmärksammats i västra Lund. Det var efter att man 2002 mätte värden på, som mest, 0,25 mikrotessla inne och 1,67 mikrotessla ute på Gråsparvsskolans gräsmatta. Sedan dess har barn under sex år inte fått vistas utomhus på skolan.

I husen W och U är strålningen alltså mer än dubbelt så hög som på den uppmärksammade skolans gräsmatta. Trots detta skriver AFB på sin hemsida att Vildanden är idealiskt för barnfamiljer.

– Vi är inte experter på det här och det är svårt när det inte finns några riktlinjer man kan gå på. Men i sig är inte det här nog för att vi ska gå ut och rekommendera barnfamiljer att inte bo där, säger Rolf Svensson.

Miljöförvaltningen utreder nu AFB:s ovilja att minska strålningen på Vildanden. Vad kommunen fattar för beslut är ännu oklart.

I skrivande stund mäter också AFB elektromagnetiska fält i ytterligare ett hus som man misstänker kan ha höga värden. Vilket vill man inte avslöja.

Text: Viktor Ström
Foto: Jens Lennartsson