”Monkey Man” är en dold juvel i biovåren

- in Kultur & Nöje, Recension

Dev Patels regidebut är en komplex historia om hämnd och förtryck. Briljerande sidokaraktärer och en levande världsskildring gör "Monkey Man" till lysande underhållning, tycker Svante Fridén.

Monkey Man är en imponerande regidebut för Dev Patel (Slumdog Millionaire). En demonstration av visuell talang som med självsäkerhet filmar actionsekvenser på högsta nivå. Dev Patel förstår sina starkaste egenskaper som skådespelare. Diskreta ansiktsuttryck, känslosamma blickar och fysiska actionscener ger huvudkaraktären Kid ett djupt inre liv utan särskilt många repliker.

Filmen flödar över av ämnen och idéer. Under dess två timmar långa speltid skildras allt från hinduistiska berättelser och extremnationalistiska politiker till Indiens slummar och ett tempel med transfeminina dyrkare. Monkey Man skapar en miljö där indisk kultur kombineras med ett västerländskt inflytande. Dev Patel (som är uppvuxen i England) väver samman brittisk hip-hop och referenser till Hollywoodfilmer med en indisk kultur vars rötter går tillbaka flera hundra år.

Dev Patel är inte immun mot nybörjarmisstag. En skeptisk publik riskerar att tappa intresse under en utdragen mittsektion som fokuserar på Kids inre liv och saknar ordentliga action- sekvenser. Även manuset är något förutsägbart och stundvis klichéartat, med ett slut som kunde tjänat på en extra scen för att knyta samman filmens många trådar. Trots det lyfts varje scen upp utav en konsekvent fängslande stämning som ger intrycket av en modern mytologisk berättelse. 

Det är en berättelse om ilska. Monkey Man ger uttryck för det blinda raseriet hos en minoritetsbefolkning som får chansen att slå tillbaka. Det handlar om våld mot muslimer i Indien, tvångsförflyttade transgrupper och eko-förstörelse på bekostnaden av lågklassamhällen.

Kid är barnet av en samvetslös ekonomisk elit som skoningslöst utsätter sin befolkning för förtryck. Han är inte bara en person med ilska, utan även representant för minoriteter som saknar en egen röst.  Samtidigt är det en actionfilm som levererar. Trots ett allvarsamt tema är det lätt att dras med i berättelsen.

Monkey Man är en debut som är storslagen, kaxig och ambitiös. Förhoppningsvis är det startskottet för ett nytt kapitel i Dev Patels karriär. Med Monkey Man har han skapat en av vårens bästa och mest unika bioupplevelser.