Allt om min falafel

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Den är nyttig, billig och närmast ett fenomen i södra Sverige.

Lundagård har spårat falafeln från Gamla testamentet till dagens priskrig.

”En stor falafel, tack.”

”Sås?”

”Blandad.”

”Okej, 15 kronor.”

Ytterligare en av de över 1 000 falafelrullar som tillverkas i Lund varje dag har sett dagens ljus. Jag är en av dem. Jag är en falafelrulle. Jag överlämnas från en hand till en annan hand. Min nya ägare är student och för sådana som honom är jag vardagsmat. Men för att vara billig snabbmat är jag ganska ovanlig. Jag är nästan nyttig, jag är hutlöst billig och jag är närmast ett fenomen i södra Sverige. En femtedel av Malmöborna tycker att falafel är den bästa snabbmaten, enligt tidningen Punkt SE.

Ända sedan biblisk tid

Mitt släkte föddes i Egypten för många år sedan och spreds till stora delar av Mellanöstern. Ingredienserna nämns redan i Gamla testamentet. I mitten av 1980-talet nådde jag Lund och Malmö.

Jag finns i resten av Skåne också, men där kostar jag ofta minst dubbelt så mycket och är, om jag ska vara ärlig, inte riktigt lika god. I Sverige som helhet är jag sällsynt. Jag förekommer i de större städerna, men där regerar alltjämt pizzan, hamburgaren och kebaben.

Få studenter har någon kunskap om mig när de först sätter sin darrande novischfot i Skåneland. Få kommer dock att glömma mig och än fler kommer att förtära mig minst en gång i månaden. Kanske varje vecka. Kanske oftare.

– Ja, vi har de som kommer varje dag, säger Ibrahim Kaddoura på Kebabhuset på Kungsgatan i Lund.

Lokalen på Kungsgatan är i det närmaste legendarisk. I alla fall vad gäller falafel. Här startades Skånes första falafelhak för 22 år sedan. Då hette restaurangen Falafelkungen och drevs av Ilan Shofer.

–Jag kommer från Israel och där är falafel som vårt korv och mos, säger han.

När Ilan öppnade sin restaurang var maträtten ny och spännande. Ett tag kunde han ta 32 kronor för sin fafalel som han serverade i pitabröd. Men likt pizzan har falafeln gjort en omvänd klassresa: Från en noga tillagad närmast exotisk maträtt till den snabbaste av snabbmat.

– Jag tycker att det har blivit lite lågpris över falafeln. När jag öppnade var det en riktigt het grej, säger Ilan som inte tycker att kvaliteten är densamma länge.

Priset har sjunkit

I Lunds stadskärna finns i dag fem renodlade falafel- och kebabställen. Och flera av dem berättar för Lundagård att de har planer på expansion. Räknar man pizzerior som även säljer falafel skjuter siffran i höjden. Det har lett till att standardpriset för en falafelrulle i Lund nu är 15 kronor. Men i Malmö har priset sjunkit till 10 kronor på sina håll.

– Falafelfenomenet är helt enkelt en fråga om utbud och efterfrågan. Någon ser möjligheten att sälja falafel i Lund och får en stor kundkrets. Så länge efterfrågan överstiger utbudet går det att hålla högre priser och fler blir intresserade av att etablera sig i branschen. När utbudet sedan överstiger efterfrågan sänks priserna för att hungriga falafelkonsumenter ska välja just deras falafel, säger Marie Löwegren, lektor på företagsekonomiska institutionen i Lund.

Unga kan vara mottagliga för nymodigheter

När man lämnar Skåne bakom sig blir falafelrätterna allt mer sällsynta och allt dyrare. Varför har jag och mina falafelsläktingar fått sådant genomslag i just Lund och Malmö? Varför har vi inte spritt oss, likt kebab och pizza?

Lektor Marie Löwegren vågar sig på en gissning.

– Det handlar om trender som sprids genom att folk pratar med varandra och rekommenderar olika saker. Att vissa områden är mer falafeltäta än andra kan ha med kultur att göra. I invandrartäta områden sprids kanske falafeln fortare, även till icke-invandrare, säger hon och menar att städer med hög andel ungdomar kan vara mer mottagliga för nymodigheter.

Nyttig för att vara snabbmat

Men hur påverkas hälsan för dem som kommer i min väg? Visserligen är jag en rulle fylld med grönsaker och bollar gjorda av kikärter, men dessa är också grundligt friterade och ofta dryper jag av sås.

– Falafel innehåller ju en del baljväxter, grönsaker och relativt lite mättat fett. Men den totala fettmängden är väldigt hög. Falafel kan också vara onyttigt i stora mängder då frityroljan som falafeln tillagas i kan innehålla mycket transfett som kan ge hjärt- och kärlsjukdomar, säger Rebecca Robertsson, dietist vid avdelningen för klinisk nutrition vid Universitetssjukhuset i Lund. Men någon gång ibland kan man äta falafel med gott samvete.

För att vara snabbmat är jag visst ganska nyttig.

Text: Louise Larsson

Foto: Henrik Hansen