Novischens memes tar över Lund

- in Nyheter, Studentliv, Studentlund

På bara några veckor har Facebooksidan Lund’s Memeversity dragit till sig tusentals följare. Bakom sidan, som gör memes om Lunds studentliv, står en nybliven läkarstudent.

– Att det skulle få en sådan stor spridning var inget jag väntade mig. Jag var inte alls beredd på detta, säger Gustav Christensson.

Sidan skapades i början av oktober som en reaktion på läkarprogrammets första tenta.

– Den hängde som ett stort moln över oss alla på programmet, och jag skapade därför memes för att försöka lätta upp stämningen.

Från början var det mest kliniska memes, som han utrycker det. Men snart insåg han att han skulle behöva bredda perspektivet för att nå fler Lundastudenter.

– Min förväntan var att få ungefär hundra likes från läkarstudenter. Men när sedan folk började tagga varandra i kommentarerna, förstod jag vad som höll på att hända, berättar han.

Men han framhäver att Lund’s Memeversity är långt ifrån unikt. Liknande memesidor finns på bland andra Cambridge University och har, till viss del fungerat som inspiration för Lund’s memeversity. I skrivande stund har sidan 3 501 följare och publicerar både egentillverkade memes och memes som följarna skickar in.

– För att skapa ett bra meme krävs det en bra ram och ett bra innehåll – och att folk kan relatera till det, säger Gustav Christensson.

En viktig ingrediens är enligt honom att det inte blir för internt, vilket är en gränsdragning som han menar ibland är svår att avgöra.

– Alla memes fungerar inte. Ibland får vi in memes från fans som är för interna om till exempel en viss föreläsare på deras fakultet. Det fungerar inte. Men ibland kan memes vara relativt interna, men ändå fungera för att folk känner igen stereotypen. Ett exempel är den allmänna uppfattningen att LTH-studenter klär sig i shorts mitt i vintern, säger han.

Lundafalafel, att Vildanden ligger långt bort samt nationerna – speciellt Smålands – är enligt Gustav Christensson några av de saker i Lund som är lättast att göra memes om. Det svåraste är det okända.

– Det man inte känner till är svårt att göra memes om. För min egen del har jag svårt att driva med till exempel samhällsstudenternas liv. Jag vill gärna göra memes om alla fakulteter, men för att uppnå det behöver jag mer kunskap. Fast ju mer tid jag tillbringar i Lunds studentliv och ju mer erfarenhet jag får av det, desto lättare blir det att göra memes och att underhålla alla Lundastudenter, säger Gustav Christensson.