Så maxar du siste april

- in Kultur & Nöje

Siste april är lundastudentens egen nationaldag – och den får verkligen inte slösas bort. Så hur ska du maximera dygnet? Lundagård ger dig alla förutsättningar för ett felfritt firande.

På morgonen brukar de flesta inleda Siste april med en stor folkfest i Stadsparken. Likt en endagsfestival, bjuds det på musik signerad Radio AF, som backas upp av dj:ar från Malmö. Med 30 000 personer kan det bli tajt, så se till att vara tidigt ute. Men känner du ”been there, done that”, finns Botaniska som ett mer stillsamt alternativ.

När Stadsparken är avklarad, finns två valmöjligheter. Malmö nations Valborgsyra öppnar klockan 14 och bjuder på livemusik fram till klockan 18, där holländska houseduon Bingo Players sätter standarden. Om inte det duger, finns även Östgöta nation som bjuder på möjlighet att fylla på energin med mat mellan klockan 13–19 till tonerna av hiphop & R’n’B.

Är du ute efter ett Siste april-firande av det mer traditionella slaget, kan mösspåtagningen på Tégnerplatsen klockan 17 vara något för dig. Lunds universitets studentkårers ordförande hälsar våren välkommen med tal och Lunds studentsångare sjunger vårsånger på AF-trappan. Orkar du inte var studentikos, kommer det vankas brasa och sång i Stadsparken vid klockan 20.

Om du inte är trött vid det här laget, erbjuder Tornanationerna Sydskånska, Helsingkrona och Kristianstads klubben Tegelbruket mellan klockan 22–02. Tre olika klubbar, med tre olika teman. Helsingkrona är sin vana trogen och bjuder på glittrig schlager, Kristianstad lovar peppig pop på Huset och Sydskånska snurrar tunga hiphopbeats på Svartklubben.

har du fått nationsöverdos vid det här laget kan du i stället gå till T-bar som bjuder på  Siste april-special mellan klockan 23–03, där Gustav Krantz och Fredrik Baigi står i dj-båset. Men om du inte är student måste du vara 24 år. 20 år räcker dock om du har studentlegitimation. Dessutom hoppas Herkules (som alla andra) på sol och öppnar uteserveringen preliminärt vid klockan 17 och klubben vid 22.

För den som vill finns chansen att både starta och avsluta sin dag med Radio AF då de även detta år kör Siste april-klubb på Mejeriet mellan klockan 22–03. I år har de bokat hiphopartisterna Erik Lundin och Michel Dida, men när de inte är på scen kommer olika dj:s från Radio AF att stå bakom mixerbordet och spela en salig blandning av house, punk, dancehall och ännu mera svensk hiphop.

För att sätta pricken över i på ditt Siste april-firande rekommenderas också att du äter lite (mycket) nattamaud på klassiskt lundavis. Men räkna med kö, du lär inte vara den enda student om kommit på idén att spendera de första timmarna av maj månad med en falafel.

Och hur blir vädret då? 

SMHI säger växlande molninghet och cirka 14 grader mitt på dagen, mer åt 10 grader på kvällen. Viss risk för regn. Så ta med ett paraply och satsa på att klä dig i lager på lager så kan dina kläder växla med vädret!

Och när har Systembolaget öppet egentligen?

Torsdag: 10-19

Fredag: 10-19

Valborgsmässoafton/lördag: Stängt!