Vilken är universitetets svåraste kurs?

- in Nyheter
@Axel Jönsson

Tillämpad ekotoxikologi, objektorienterad modellering eller interkulturell pedagogik? Lundagård gav sig ut på en godtycklig jakt efter universitetets klurigaste kurs.

För att sondera terrängen begav vi oss direkt till källan: – studenterna.

Efter att ha hört oss för runtom på Lunds olika studiecentra kunde tre trender urskönjas:

Dels framgick det med all önskvärd tydlighet att frågeställningen var lika delar enfaldig som djupt engagerande. För det andra tenderar den typiska studenten att lyfta fram kurser som de aldrig själv varit i närheten av att läsa. Och för det tredje gick ett högstadiesyndrom att spåra i allergin mot matematik som tillsammans med juridikkurser var klart överrepresenterade.

”Svimmat på toaletten”

Magnus Fortes är är prefekt vid Matematikcentrum:

– Vi brukar säga att matematiken är en kofångare, det är det första som studenterna stöter på då den ligger tidigt i många utbildningar på LTH. Bland annat berättar han att prestationsångesten gjort att några studenter till och med svimmat på toaletten under första tentan.

Studentkurator Hans Alnemark kan inte erinra sig om något specifik kurs men nämner juriststudenternas sjätte termin som ett återkommande bekymmer.

Han beskriver även uppsats- och distanskurser som en stötesten.

– Att gå upp på morgonen och att vara på plats ger struktur.

Elin Rosén är amanuens och student på Juridicum. Hon tror att kraven på att läsa in mycket information på liten tid tillsammans med de stora terminstentorna bidrar till att pressen ökar.

– Juridik är svårt för att det mer är ett sätt tänka och att arbeta som tar tid att vänja sig vid.

Allting talar för juridik

Hans Persson, chef på Ladokavdelningen, låter meddela att inget facit existerar och passar samtidigt på att problematisera frågeställningen ytterligare.

– Att en kurs har låg genomströmning kan mycket väl bero på andra faktorer som ”luftstudenter”, där studenten till exempel anmält sig enbart för att få kårlegitimation, säger han.

– Allra lägst genomströmning har distanskurserna. Men det beror ju inte nödvändigtvis på att de är svåra utan snarare på att studenterna helt enkelt inte slutför dem fortsätter Hans Persson innan han släpper bomben:

– Att vissa juristkurser skulle vara svåra är ju ett rykte som går

Tre källor, oberoende av varandra, pekar således åt Juridicum.

Därmed är också Lundagårds glädjekalkyl kring den svåraste kursen fastställd.

Allting talar för att de studenter som läst juridik, allra helst på distans, har goda möjligheter att klara samtliga kurser vid Lunds universitet.

Läs fler kluriga frågor här

Text: Axel Jönsson
Foto: Anders Hedberg Magnusson