Inga problem med köerna på övriga nationer

- in Nationer, Nyheter
@Lundagård

Av Lunds 13 nationer är det bara Lunds nation som tänker se över sitt kösystem.

Det framgår av en rundringning som Lundagård har gjort.

Alla nationer i Lund hyr ut lägenheter och rum till studenter. Enligt uppgifter från Lunds kommun rör det sig om totalt 1 406 bostäder som förvaltas av nationerna.

Alla nationer har sina egna system för hur lägenheterna ska tilldelas, men det finns också stora likheter. Till exempel premierar alla utom Västgöta sina aktiva med framskjutna platser i de respektive köerna.

Aldrig några problem

På Wermlands nation är Maria Runeson prokurator och före detta husförman.

– Du får poäng i bostadskön för ditt engagemang. Den som engagerar sig mest får första tjing på lediga lägenheter. Jag tycker det är ett ganska schysst system. Det här med svågerpolitik vid bostadstilldelningen har aldrig varit några problem hos oss, säger hon.

De kuratorer och husförmän som Lundagård har varit i kontakt med uppger att de inte känner till något fall då deras principer har orsakat konflikter. Ingen anser sig heller behöva se över sitt regelverk.

Ägs av stiftelser

– Vi har ett väl fungerande system, säger Carl-Johan Bergqvist, kurator på Östgöta nation.

– Att man skulle premiera kompisar, det är det ingen risk för hos oss, säger Oscar Palm, husförman på Hallands nation.

Bostäderna förvaltas ofta av en särskild husstyrelse vars ekonomi är skild från nationernas övriga verksamhet. Fyra nationer, Västgöta, Smålands, Göteborgs och Blekingska, har valt ett system där bostadshusen ägs av stiftelser. Detta för att ytterligare skilja de respektive verksamheterna från varandra.

– Om den ena verksamheten går omkull ska den andra finnas kvar, förklarar Andreas Landmark, kurator på Blekingska nationen.

Han uppger att han som kurator inte har något som helst inflytande över bostadstilldelningen.

– Det känns skönt att jag inte har någon möjlighet att lägga mig i det, säger han.

På Hyresgästföreningen säger Mats Lindahl, chefsjurist för regionen södra Skåne, att de har väldigt lite med nationerna att göra.

– De lever sitt eget liv. Det är heller inte många av dem som bor där som är medlemmar hos oss. Och de som är det hör inte av sig. Hälsan tiger still, heter det ju. Men samtidigt vet man aldrig vad som sker i det fördolda.

Text: Arvid Jurjaks