En och en halv miljon ska ges bort

- in Nyheter

På måndag går ansökningstiden för vårterminens universitets- och nationsstipendier ut. Sammanlagt delas 1 523 900 kronor ut till studenter vid Lunds universitet. Se hur du söker här.

I genomsnitt finns det mellan 1 500 och 1 700 sökande per termin till universitets- och nationsstipendierna. Enligt Christer Hanemyr vid donationsförvaltningen vid Lunds universitet är möjligheterna att få stipendium stora.

– Det kan vara upp till 20 procent, alltså en femtedel av de sökande, som får beviljat universitets- och nationsstipendier, säger han.

”Upp till 26 000 kronor”

För att kunna söka stipendier krävs det att du är registrerad som studerande vid Lunds universitet. Eller att du, om du studerar utomlands, vid ett senare tillfälle kommer att kunna tillgodoräkna dig studierna vid Lunds universitet. Eller att du är anställd vid universitetet. I höstas var snittbeloppet som delades ut 4 957 kronor men mer pengar finns enligt Christer Hanemyr att få för den som har tur.

– Under höstterminen varierade beloppen som delades ut mellan 1 000 kronor upp till 25-26 000 kronor. Men sökande kan tilldelas både stipendier från universitetet och från nationerna som beslutar om sin utdelning själva. Beloppen kan då bli högre, säger han.

Resestipendier

Donationsförvaltningen i Lund administrerar cirka 600 stipendier som går att söka vid olika tidpunkter under året. Utöver universitets- och nationsstipendierna finns även resestipendier för studenter och fakulteternas rese- och forskningsbidrag. Sista ansökningsdagen för dessa är den 25 februari.

Text: Irina Bernebring Journiette
Foto: Arkiv/Emma Svensson