Nytt stor-Lus ser ut att bli verklighet

- in Nyheter
@Axel Jönsson

Planerna för ett nytt stor-Lus där samtliga kårer ingår kan bli verklighet. Men för att nå dit riskerar Lus nuvarande åsiktsprogram, kommittéer och beslutsförfarande att försvinna.

När Teknologkåren under våren öppnade upp för ett återinträde i kårernas samarbetsorgan, Lus, var kravet att även Juridiska föreningen och Lundaekonomerna skulle göra detsamma. Något som framför allt den senare kåren ställde sig frågande till.

Men vid ett möte i mitten av augusti var tongångarna mer försonliga angående ett nytt stor-Lus.

De tre kårerna utanför Lus lämnade då ett förslag på vilka förändringar man vill se vid ett eventuellt anslutande.

– Det är inga absoluta krav för att vi ska gå med, vi har sagt att vi vill diskutera det tillsammans. Men vi har ett par punkter vi håller starkt vid. Det ena är att Lus ska vara ett konsensusorgan och vi vill också se att man ändrar kommittéerna till arbetsgrupper för att få till en mer effektiv organisation, säger Aron Frenne, ordförande för Juridiska föreningen.

Även Lus åsiktsprogram, där de åsikter som de förtroendevalda ska följa och företräda, är tänkt att revideras om de tre kårerna får som de vill. I stället vill man se att Lus arbetar med fokusfrågor.

– Vi tror att det blir mer effektivt och lättare att marknadsföra för studenterna, förklarar David Romell, ordförande för Lundakonomerna som betonar att mycket är öppet för diskussion.

Alla ska med i framtiden

Efter det första mötet ser Lus ordförande, Christian Stråhlman, på framtiden med tillförsikt.

– Jag har gott hopp. Inför obligatorieavskaffandet inser vi alla värdet av en stark central röst för studenterna som i sin tur ger ett starkt studentinflytande, säger han och fortsätter:

– Jag tror att man har förstått att det inte tjänar något till att bråka om organisationen när det viktiga är att vi driver frågor som angår alla. Nu ska vi satsa på att vara mer, fler och starkare på det vi är överens om.

Finns det ingen risk att de nuvarande medlemskårerna motsätter sig en omorganisation?

– Den risken finns. Vi måste naturligtvis förankra det här när vi väl har ett förslag, säger Christian Stråhlman.

Inom den närmaste framtiden ska en arbetsgrupp tillsättas. Den ska bestå av representanter från både medlemskårerna och de som står utanför.

Ett förslag på en omorganisation ska skrivas till slutet av september. Sedan följer en lång remisstid där kårerna ska få möjlighet att lägga fram förslaget i sina respektive fullmäktigen.

– Målet är att alla ska vara med i Lus i framtiden. Det är ingen som ifrågasätter värdet av att ha en central röst. Man har bara lite olika åsikter om hur den rösten ska prata, säger Christian Stråhlman.

Slutgiltigt beslut i frågan är planerat att tas på Lus andra ting den 8 december.

Text: Axel Jönsson