"Mubarak försöker trötta ut demonstranterna"

Det stora folkliga engagemanget talar för att regimen kommer att falla, men det är oroväckande att president Hosni Mubarak försöker förhala processen.

Det menar doktoranden Anna Sundell som på tisdagskvällen deltar i ett seminarium om Mellanösterns framtid.

Året är 2005 och Lundastudenten Anna Sundell är på plats i Egypten för att intervjua oppositionsföreträdare i samband med att landet går till presidentval.

– Jag pratade med både etablerade partier och människor från andra rörelser, berättar hon nu, ungefär sex år senare.

Även 2005 gav sig demonstranter ut på gatorna för att protestera mot regimen. Då var det, kanske något oväntat, president Hosni Mubaraks vilja att ändra konstitutionen så att fler skulle tillåtas kandidera i valet som väckte ilska.

– Folk trodde Mubarak ville ändra konstitutionen för att han skulle dra sig tillbaka och sedan låta sonen ta över, säger Anna Sundell.

Protester sådde frön

Framgångarna för de som protesterade 2005 blev begränsade, men Anna Sundell menar att de ändå var oerhört betydelsefulla.

– Då lyckades man aldrig bilda ett realistiskt alternativ till regimen. Men demonstrationerna luckrade upp rädslan och visade att det faktiskt går att protestera. Dessutom skedde en stor del av organiseringsarbetet på internet. De händelserna sådde fröet till det vi ser i Egypten nu, säger hon.

”Regimen kommer att tvingas till eftergifter”

Den viktigaste skillnaden mot 2005 är att demonstrationerna nu växt till en massrörelse.

– Det har passerat den kritiska massan som behövs för att riktigt många ska vilja delta. Om människorna ser att deras grannar går ut på gatorna för att protestera blir det lättare att våga, säger Anna Sundell.

Vad händelserna kommer att resultera i är svårt att sia om, enligt Sundell.

– Regimen kommer att tvingas till någon form av eftergifter, men nu finns det tecken på att Mubarak försöker trötta ut demonstranterna genom att förhala processen. Han hoppas på en lugn resa fram till valet i september och om det blir så kan mycket väl vicepresidenten komma att efterträda honom.

Seminarium i kväll

Anna Sundell är doktorand vid Lunds universitetet och knuten till Centrum för mellanösternstudier.

Tillsammans med bland andra tidigare Lundagårdsmedarbetaren Nils Gustafsson, doktorand i statsvetenskap med särskilt intresse för sociala medier och demokratisering, sociologen Abdulhadi Khalaf och tunisiske gästforskaren Sihem Jebari deltar Anna Sundell i ett seminarium på tisdagskvällen.

Under seminariet kommer händelserna i Tunisien och Egypten att diskuteras. Den övergripande frågan är: Vart är Mellanöstern på väg?

Seminariet arrangeras av Utrikespolitiska föreningen och Centrum för mellanösternstudier och äger rum i Café Athen i AF-borgen med början kl 19:30.

Läs allt om evenemanget på onsdag här på Lundagard.se