Dyr kurslitteratur och skavfötters med läraren

- in Internationellt, Studentliv

Att tvingas bo med sin lärare, behöva köpa dyra kursböcker med dåligt innehåll eller fundera på om man vill skapa ett eget land. Dessa klurigheter behöver studenter runt om i världen ta itu med. 

 

Utbytesstudenter tvingas bo med sin lärare

Två kinesiska utbytesstudenter vid Oslo universitet stod utan bostad i början av November. Studenterna läser medicin, men inte i form av ett fulltidsutbyte och får därför inte samma bostadsgaranti som vanliga internationella studenter. Eftersom universitetet inte erbjöd någon lösning på problemet och det inte fanns något bättre alternativ valde studenternas lärare att erbjuda en del av sin egen lägenhet, med egen ingång, badrum och kök, skriver Universitas.

 

Universitetet i Glasgow röstar om skotsk självständighet

Studenter på universitet i Glasgow tänker hålla ett skolval om skotsk självständighet från Storbritannien. Enligt The Glasgow Guardian kommer över 1000 studenter att bjudas in att delta i omröstningen och det blir den första storskaliga omröstningen om Skottlands framtid på ett skotskt universitet. Organisatörerna säger att det är bra att uppmuntra politisk debatt på campus och att resultatet på omröstningen kommer att ge en intressant bild av hur opinionen ser ut bland unga skottar.

 

Kursbok i konsthistoria innehöll ingen konst

På Ontario College of Art and Design University i Kanada är studenterna ursinniga över en obligatorisk kursbok i konsthistoria. Kritiken ligger i att boken kostar $180, vilket motsvarar ungefär 1200 kronor, inte innehåller någon konst överhuvudtaget. Istället för bilder på konstverk möts läsaren av vita fyrkanter som hänvisar till tillhörande e-böcker. Efter att över 500 studenter har skrivit under en protestlista, har de blivit lovade nya böcker där bilder på konstverken finns med, skriver studenttidningen The Varsity.

 

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se