Smålands hoppar av Krogar mot knark

Projektet Krogar mot Knark drog igång i början av året och alla nationer har varit delaktiga. Fram till nu. Smålands nation väljer att hoppa av samarbetet.

Det nationella projektet Krogar mot Knark syftar till att minska och försvåra bruket av narkotika i krogmiljö. I Lund deltar kommunen, polisen, restuarangägare och alla nationerna i projektet. Fram tills nu, då Smålands nation valt att hoppa av projektet.
– Vi har vår egen drogpolicy och jobbar hårt med att förebygga användandet av narkotika. Därför tycker inte vi att vi behöver vara med i projektet, säger Alex Ronko, nationsombud på Smålands nation.
Enligt uppgift vill inte Smålands nation samarbeta med polisen. Varför då?
– Det är vissa människor som tycker det. Fråga inte mig. I praktiken spelar projektet Krogar mot Knark ingen roll. Vi arbetar hårt med att förebygga narkotikaanvändningen i våra lokaler. Jag var själv för samarbetet, men nationsmötet beslöt att vi inte skulle delta, vilket jag ställer mig bakom som nationsmedlem.
Ser det inte konstigt ut när alla andra nationer är med men inte Smålands?
– De andra nationerna har inte så mycket val. Vi har valt det här sättet och är säkra på att det är det bästa, säger Alex Ronko.

”Väldigt bra dialog”
Från kommunens sida är man besviken över att samarbetet upphört så abrupt.
– Det är jättesynd. Vi hade en väldigt bra dialog. Smålands nation är väldigt bra på att arrangera andra alkoholfria arrangemang. Det är synd att det är en av 13 nationer som inte är med, samtidigt som det blir en eloge till övriga tolv nationer, säger Stéfanie Feldmann Olofsson som är kommunens samordnare för projektet Krogar mot Knark.
– Jag vill verkligen betonat att det är fullt förståeligt att tacka nej till att delta i ett projekt om det inte passar ens värderingar, men med deras anledning så blir det konstigt. Har de något otalt med polisen kan de lösa det som vuxna i en dialog med dem, säger Stéfanie Feldmann Olofsson.
Vad blir konsekvenserna för Smålands?
– Det är svårt att sia om. De säger själva att de bedriver förebyggande arbete internt, men om det bara är en nation av tretton som inte är med i samarbetet kan det dra till sig ett annat klientel. Men det är bara en spekulation.
Kommer kommunen ha en annan dialog med nationen nu?
– Jag hoppas att vi kan fortsätta med de samarbeten vi har inom andra områden. Men jag tycket det är väldigt tråkigt att de inte varit öppna med det och kontaktade mig direkt, utan att jag fick höra det av en tillfällighet, säger Stéfanie Feldmann Olofsson.