Brännboll när den är som bäst

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Fylla, fest och en publik som angrep spelarna. Under lördagen ägde Parentesens årliga brännbollsturnering rum.

Brännbollen lever. Parentesens inramning kring årets brännbollsturnering känns av från flera kvarter bort. Ett flertal balkonger runtom spelplanen är plats för korridorernas enskilda fester och läktarplatser. De är också skyttegravar. Personer som rör sig inom balkongernas räckvidd är mål för osentimentala vattenballongsattacker och glåpord. Bara pyrotekniken saknas.

Rekordmånga lag deltog
Alla korridorer – hela 16 lag – har valt att mönstra ett brännbollslag i årets turnering. Det är första gången någonsin. Aldrig har alla ställt upp samtidigt. Det har inneburit en lång vecka av kvalmatcher och förberedelser som kulminerar under lördagseftermiddagen.
– Allt har fungerat jättebra hittills, säger årets arrangör Emmy Westerdahl från korridor C2 precis innan finalspelet ska dra i gång.

Mycket kan fortfarande hända. I två separata matcher ska Parentesens bästa respektive sämsta brännbollslag koras. Och här är det inte främst vinnarna som ska prisas, utan förlorarna som ska pinas. Det bästa korridorslaget får äran att vara värd för nästa års turnering. Det sämsta måste städa området rent i efterdyningarna av turneringen. Tidigare år har det tenderat att bli rätt skitigt.

Lugnt och solklart i vinnarfinalen
Det börjar emellertid lugnt. Parentesens främsta brännbollskorridor är inte svårtippad. Det seriösa och robusta lagbygget från B2-korridoren lever upp till förväntningarna och knäcker ett chanslöst lag från C3 i vinnarfinalen.

Matchens stora underhållning bjuder dock just C3 på. Lagets slagman skickar iväg ett svagt och snedriktat utslag och däckas därefter av en välfylld vattenballong mot örat i sin panikartade rush mot första kon. Sport när den är som bäst.

Skitig sopfinal
En lagom trist vinnarfinal följs av turneringens stora huvudnummer: Sopfinalen. Parentesens två absolut sämsta lag ska slåss om att slippa städa. Korridorerna välkomnar lagen med att spänna sina skräpmuskler och visar upp en imponerade arsenal som täcker skyn i tidningsremsor. Uppenbart i gasen, släntrar eftermiddagens sopfinalister från korridorerna B1 och D1 in på spelplanen.

Och underhållningen är därefter: Högkvalitativ. Ständigt gäckade av flygande vattenballonger försöker sopfinalisterna göra sitt bästa för att undvika det stora städkneg som väntar vid en förlust. Det går, i ärlighetens namn, sådär. Planen blir snabbt en gyttjepöl som de lagom berusade deltagarna har svårt att behärska. Men minst dåliga är laget från korridor B1. Efter en stark första halvlek som innelag, lyckas B1 hålla ut och undvika flera timmars städande.
– En fucking bra final, sammanfattar en person ur publiken insiktsfullt.

Helt rätt. Det är få samhällskonstellationer som kan få en så osexig gympaexercis som brännboll att bli underhållande. Parentesen lyckades. Kudos.