Johan Galtung inte aktuell för Lund

I dag talar den norske professorn Johan Galtung hos Utrikespolitiska föreningen i Malmö. Något som väckt mycket kritik, eftersom han tidigare gjort antisemitiska uttalanden. För UPF Lund är han inte aktuell. 

Professor Johan Galtung gjorde kontroversiella antisemitiska uttalanden år 2011 och publicerar även information som ifrågasätter Förintelsen på sin hemsida, enligt stiftelsen Expo. Utrikespolitiska föreningen i Malmö har bjudit in honom för en föreläsning på Malmö högskola, och upptäckte hans tidigare antisemitiska uttalanden först för någon vecka sedan.
Enligt Jonathan Leman, reporter på Expo, legitimerar föreläsning antisemitism.
– Man ger legitimitet till det han står för och förknippar honom med något positivt. Man har också länkat till hans hemsida som har klart antisemitiskt innehåll, säger Jonathan Leman till Sydsvenskan.
UF Malmö försvarar sin inbjudan av den kontroversielle professorn med att han tagit tillbaka sin uttalanden.
– Alla människors lika värde är väldigt centralt i vår förening så vi har tyckt att det här är djupt problematiskt, med de här uttalandena. Samtidigt gjorde vi bedömningen att det här var två år sedan och att han tagit avstånd från all form av rasism och antisemitism, säger Mathias Olsson, ordförande för Utrikespolitiska föreningen i Malmö, till Sydsvenskan.

Inte aktuell för Lund
Men för UPF Lund är han inte aktuell, enligt Ylva Tallberg, vice ordförande för Utrikespolitiska föreningen i Lund.
– Det är Utrikespolitiska föreningen i Malmö som bjudit in honom, det har inte vi gjort. Jag är säker på att UF Malmö hade goda anledningar till att göra det.
Är Johan Galtung välkommen till UPF Lund?
– Han har inte varit aktuell för vårens program. Vårt programutskott har bokat andra föreläsare till vårterminen, säger Ylva Tallberg.

Vill väcka debatt
Utrikespolitiska föreningen ska vara ett oberoende forum för bland annat politik och är en politiskt oberoende organisation.
– De vi bjuder in står inte för våra egna värderingar. Vårt syfte är att väcka debatt. Sen diskuterar vi självklart namn som kan vara kontroversiella att bjuda in inom styrelsen, säger Ylva Tallberg.
Har ni något ansvar som plattform för politiska samtal?
– UPF är en plattform för politiska samtal och det är viktigt att tänka på balansen. Till nästa gång kan en annan talare med annan åsikt bjudas in, vilket är viktigt. Ibland kan vi ha en moderator som ställer frågor till talaren, men det beror på vilket forum det är, säger hon.