Soffkampanjen gav effekt

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Ingen saknade tak över huvudet efter Arrival day – men bostadssituationen för Lunds nya studenter är fortfarande svår.

Sofie Selin är ansvarig för projektet BoPoolen. – Vi uppmuntrar alla lundabor att hyra ut rum eller en soffa till de nya studenterna som inte har bostad, säger hon. Foto: Jens Hunt.
– Vi uppmuntrar alla lundabor att hyra ut rum eller en soffa till de nya studenterna som inte har bostad, säger Sofie Selin på BoPoolen.
Foto: Jens Hunt.

Det rådde febril aktivitet under tisdagens Arrival day för att lösa boende åt de nya internationella studenterna.
– Alla har fått någonstans att bo åtminstone temporärt, säger säger Sofie Selin på BoPoolen, som är Lunds universitets studentkårers andrahandsförmedling för bostäder.
Tidigare i augusti lanserade BoPoolen en soffkampanj som uppmanade lundaborna att hyra ut sin soffa till de nya internationella studenterna – något som gav effekt.
– Vi fick in runt 60 anmälningar och alla har gått åt, säger Sofie Selin.
Hon berättar även att ett sjutiotal skrivit upp sig på väntelista hos LU Accomodation.
– Några fler internationella studenter kommer komma nästa vecka. Och sen kommer de svenska studenterna som också behöver hitta någonstans att bo, säger Sofie Selin.

Hyr ut rum
Att bostadssituationen för studenter i Lund är svår är inget Sofie Selin hymlar om.
– Det är en sådan stor brist på studentbostäder att studenterna får ta vad de får. Men vi uppmuntrar så många lundabor som möjligt att hyra ut rum i andrahand, eller låta någon student sova på soffan de första veckorna av terminen, säger hon.
På Bopoolens hemsida är det högt tryck på annonser där studenter söker boende. Tidigare år har bedragare lurat studenter på hyreskontrakt och förskottsbetalningar, vilket även hänt detta år. BoPoolen arbetar hårt med att varna för bedrägerier, bland annat genom kontroller och en varningslista med oseriösa bostadsaktörer.
– Vi kontrollerar folkbokföringen på de som lägger ut en annons på ”Bostad finnes” och ifall de inte bor på adressen måste de själva kunna styrka att de äger bostaden. Annars publiceras inte annonsen, säger Sofie Selin.
– Men på ”Bostad sökes” kan vi inte stoppa bedragarna, utan vi uppmanar alla studenter att vara försiktiga, säger hon.

Pierre Andersson, bostadsombudsman. Foto: Carl-Johan Kullving
Pierre Andersson, bostadsombudsman.
Foto: Carl-Johan Kullving

Långa kötider
Även AF Bostäder har ett högt söktryck till sina bostäder. 2231 nya studenter sökte de 550 bostäder som AF Bostäder reserverat för novischer. De som blev utan rum får istället vänta cirka 11 månader på ett korridorrum och medan det tar 22 månader att få en egen lägenhet.
– Just nu har vi tre stora byggprojekt på gång vid Vegalyckan, Dammhagen och BoKompakt, vilket kommer bli runt 400 nya bostäder det kommande året, säger Pierre Andersson, bostadsombudsman på AF Bostäder.
– Men på kort sikt samarbetar vi med BoPoolen och uppmanar de som bor i lägenhet att kanske hyra ut sin soffa, säger han.