Tio kvadratmeter nog åt bostadsministern

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Höstterminen närmar sig och bostadsbristen lyser med sin uppenbara närvaro. AF Bostäders lösning: Lägenheter på tio kvadrat. Något som civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) själv skulle kunna tänka sig.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) besökte AF Bostäders BoKompakt och konstaterade att nybygget kan ge nationellt eko. Foto: Jens Hunt.
Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) besökte AF Bostäders BoKompakt och konstaterade att nybygget kan ge nationellt eko.
Foto: Jens Hunt.

Höstterminen och bostadsbristen som följer kommer allt närmare. Så gör även väggarna i AF Bostäders nya studentlägenheter. Det är AFB:s satsning Bokompakt: 16 nya enrummare är under konstruktion vid Kämnarsrätten och planeras vara inflyttningsklara 1 november. Tio kvadratmeter för 2500 kronor i månaden bidrar med ett billigare, men mindre, alternativ för studenterna och som tros kunna stilla bostadsbristen något.

Bostadsminister försiktigt positiv
Sveriges civil- och bostadsminister Stefan Attefall från Kristdemokraterna besökte BoKompakt-bygget. Han gillar initiativet och anser att lösningen på bostadsbristen kräver nya vinklar.
– Jag tycker att det är jättespännande att AFB testar. Det ska bli intressant att se hur människor upplever det i praktiken när hyresgästerna har bott här ett tag, säger Stefan Attefall som tror att projektet kan ge ett nationellt eko:
– Om det här faller ut väl tror jag att detta kommer att påverka nationella regler och medverka till att vi får ännu mer flexibla regler. Alla ska inte bo så här, men hyrorna blir lägre, förklarar han.
Skulle du kunna bo såhär?
– Jag skulle kunna bo såhär. Det är ett boende som är bättre än de krislösningar som studenter kan tvingas till. Vill de hålla ned kostnaderna och inte ska plugga så många år, då kan detta vara ett alternativ.

Strider mot regler om tillgänglighet
Tio kvadratmeter ger inga stora möjligheter för hyresgästen att slå sig till rot. I synnerhet inte för den funktionsnedsatte. Bygget har tummat på Boverkets regler om tillgänglighet och lägenheterna är inte handikappanpassade.
– Det är inget vi hymlar om. Men det finns en besökstoalett som är handikappanpassad och en samlingsyta att träffas på. Det är ingen bortförklaring, men det finns, säger Dag Oredsson, marknads- och kommunikationschef på AF Bostäder.

Det har riktats kritik mot byggnationens brister, men Socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson Veronica Palm tror att det går att förbise om hyresgästerna ser boendet som ett första steg.
– Det är bra om de boende accepterar att det är ett tillfälligt boende, det är därför det går att göra sådana här saker och gå runt reglerna. Det ger en balans på marknaden. De börjar smått för att sedan leta större, säger hon och förklarar att Socialdemokraterna kommer att satsa en byggmiljard på studentboenden och hyresrätter om de vinner valet.
– Vi ska ta hänsyn till de nya behoven utan att ge en sämre levnadsstandard. Vi lever på ett annat sätt än tidigare, med teven på väggen och laptops. Därför måste vi också bygga på ett nytt sätt. Men ska lägenheten vara liten, måste det finnas generöst med kringytor, säger hon.

Skulle du kunna tänka dig att bo på tio kvadratmeter?
Gör din röst hörd i kommentarsfältet nedan.