Vatten och himmel

Vissa band blir legender genom att de aldrig blir stora. Det mytomspunna Björns vänner och frontmannen Richard Schicke hör till dem. Men den mytiska berättelsen döljer den egentliga skickligheten.

Rickard Schicke  Foto: Nike Eliasson
Rickard Schicke
Foto: Nike Eliasson

Man skulle kunna tro att det inte var spelning i går. Richard Schicke, sångare i bandet Björns vänner, ser rätt pigg ut när han dyker upp på Malmö central.  Först skulle vi ha träffats på Möllan, men när jag mumlade om att varenda estetisk skåning har fotats där de senaste tjugo åren erbjöd han sig direkt att höra med sin kompis om vi kunde vara på hans båt.

Han lever i London nu för tiden, berättar han medan vi går mot vattnet. Översätter undertexter och japansk manga tillsammans med sin fru.

Det är en solig dag. Av den klassiska bilden som finns av gamla indiehjältar hade man kunnat väntat sig en sliten och lite bitter medelålders man – men i stället är det en mycket sympatisk skåning i randig t-shirt som dykt upp.

Spelningen kvällen före var Björns vänners andra sedan de återförenades nyligen.

– Det var en blandad publik. Många i vår ålder, fyrtio-nånting, men en del yngre också. De verkar ha hittat fram till oss på något vis.

Det är kanske inte så märkligt. Björns vänner är närmast definitionen av ett kultband. Tio år efter deras storhetstid fortsätter deras raka och ärliga texter att fånga nya generationer av förvirrade ungdomar med smak för indiepop.

En sökning på Google ger enstaka, flera år gamla nostalgiska blogginlägg och en två sidors positiv tråd på Flashback. En bloggtext av mångsysslaren Kalle Lind berättar om bandets centrala roll under en period i början av hans karriär. Hur en generation av unga människor inom kulturbranchen i Malmö grupperades kring bandet.

– Jag har läst det där blogginlägget några gånger. Om man googlar sig själv och inte hittar något bättre så är det alltid bra att läsa den, för den är rätt snäll.

Det var på en fest som bandets kompis Björn tryckte upp t-shirtar med texten ”Björns vänner”. Där och då föddes bandnamnet. Men Richard Schicke vill ogärna beskriva Björns vänner som ett kompisprojekt.

– Vi letade aktivt upp folk till bandet, säger han. Vi fick tag på Conny Fridh och David Fridlund som båda spelade i bandet David & the Citizens, och vi gillade Citizens.

Med Björn som semiofficiell manager rullade bandet mellan spelningarna under det tidiga 2000-talet. Där trängdes de med andra mer eller mindre bortglömda skåneband som Loosegoats och Doctor Dunbars Medicine Band. Någon spelning på Smålands nation slank väl också med.

Men med åren gick livet vidare. Scenen var inget man kunde överleva på för alltid och andra intressen kom emellan. Richard Schicke hade två terminer engelska från Lund i bagaget, men ville vidare. Han bestämde sig för att studera Alexanderteknik, en pedagogik med terapeutiska effekter utvecklad av en tasmansk skådespelare, och flyttade till London. I flytten övergav han bandet som precis var på väg att få upp farten. Björns vänner förpassades till synes till historien.

Den fragmentariska informationen kring Björns vänner ger en känsla av legend. Ett band man hittar som undangömd och högt efterfrågad bootleg längst bak i skivbacken i en skum skivbutik. När Richard Schicke nu står på scen i centrala Malmö känns det därför som om en bit historia plötsligt blir levande.

Bilden av bandet är att de flammade upp kort och intensivt. Att de brann så starkt att de fortfarande sprider ljus över den skånska musikscenen, medan de själva försvann i ett mystiskt mörker. I centrum står deras mest kända låt, Åkrar och himmel, en episk berättelse om ett misslyckat ungdomligt uppror som är svår att inte beröras av.

– Det är väl skitbra att vi har den låten. Det är ju många som faller för den första gången de hör den. Sen så är den ju lång och man får kämpa lite med den. Det känns nästan som en klyscha att spela den för den är ganska sentimental.

Tycker du det är er bästa?

– Nej, det tycker jag inte.

Vilken tycker du är bäst då?

När jag får ett eget liv. Enkel och effektiv melodi och den är rolig att sjunga. Den berör mig när jag hör den eller sjunger den.

Det är lätt att tro att låten, som behandlar mobbning och utsatthet, skulle vara den bästa eftersom den var personligt viktig för Richard Schicke. Men det är en tolkning han värjer sig mot.

– Det är mest låten. Jag tycker om den som om det var någon annans låt. Inte att den är baserad på något som hände i mitt liv. Folk vill gärna tro eller tycka det och då vill jag kanske inte säga det, att ”det här är bara en låt för mig”. Men jag tycker att det är en bra låt.

Kanske är det också det välvilliga missförståndet som skapat legenden: känslan av ärlighet och att det Richard Schicke sjöng om var på riktigt. Folk vill gärna att det han sjunger om ska vara sant. Det smärtar i själen på ett vis som bara måste vara självbiografiskt, en sådan upplevelse kan inte vara påhittad.

Men indiemyten döljer hantverksskicklighet. Richard Schicke har inte nödvändigtvis haft ett sällsynt händelserikt liv, han är bara sällsynt bra på att skriva.

Hur skulle du själv beskriva stilen på texterna?

– Oj, det är svårt när det är man själv har skrivit. En del humor ingår det, förhoppningsvis. De är inte så glada, mest hämningar och att inte gripa chanser. En viss självdistans.

Björns vänner är på inget sätt historia. I april kom den nya EP:n Märker ni ingenting alls? En ny fullängdsskiva är redan inspelad och ligger redo att släppas. Det är dessutom deras bästa, om man får tro Richard Schicke själv.

– Det finns inget jag inte kan stå för på den här plattan.

– Den var till och med till salu i går. Men det glömde jag säga, så vi sålde typ 25 stycken.

Till skillnad från huvudpersonen i Åkrar och himmel som vagt minns sina ungdomsdrömmar som en besvikelse rullar livet vidare för Björns vänner. Medan sångens jag tynar bort i sina minnen lever Richard Schicke nu ut dem på nytt.

Hur är det med Björn nu för tiden?

– Han är kock nu och har – jag tror det är tre – barn.

Och ni är fortfarande vänner?

– Vi är fortfarande vänner.

Text: Philip Stålhandske
Foto: Nike Eliasson

Fakta

[checklist]

  • Namn: Richard Schicke
  • Gör: Sångare i Björns vänner och översättare.
  • Aktuell med: EPn Märker ni ingenting alls? I oktober kommer också en ny skiva.

[/checklist]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.