’’Vi vill bli en bättre studentstad’’

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Elin Gustafsson står på plats två på Socialdemokraternas vallista till kommunfullmäktige i Lund. Hon ser en kommun som behöver omprioritera sin politik för att kunna hjälpa sina studenter.

När Elin Gustafsson kom till Lunds universitet för att studera genus- och statsvetenskap, tog det inte lång tid innan de politiska åtagandena började lägga sig på hög. Samhällsvetarkåren, LUS styrelse med fokus på likabehandlingsfrågor och studentrepresentant i universitetets dito. Därtill aktiv inom Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU.
– Det största intresset jag har är politik, säger hon.

Ledamot i barn- och skolnämnden
Under senaste mandatperioden har Elin Gustafsson suttit i Lunds kommuns barn- och skolnämnd. Hon kom in som ersättare. Då stod hon på plats 50 på valsedeln – nu, fyra år, senare är det bara oppositionsrådet Anders Almgren som står högre.
– Jag har varit engagerad i de frågor jag tycker är viktiga. Jag har bara fortsatt.
Finns det något du gjort under mandatperioden som du är stolt över?
– Nja, det vet jag inte. Jag har varit envis och fortsatt. Jag är väldigt driven och övertygad i min ideologiska grund. Jag är nöjd med att jag har hållit min ideologiska utgångspunkt. Det vill jag gärna framhålla. Det grundar alla sina beslut på.

’’Vi vill bli en bättre studentstad’’
När man sitter i opposition är det viktigt att driva på med nya frågor och vinklar, menar Elin Gustafsson. Som ledamot inom barn- och skolnämnden har hennes fokus de senaste åren i huvudsak legat på grund- och gymnasieskolan. Men universitetsstudenterna finns också i medvetandet.
– Vi vill bli en bättre studentstad. Det är viktigt att man tittar på det tillsammans med studenterna. Vi har många saker kvar att göra. Jag ser fram emot att kunna diskutera med studentlivet om vad som kan förbättras.
Några konkreta åtgärder?
– Det finns ett studentråd som diskuterar dessa frågor. Det handlar om politiska prioriteringar, säger Elin Gustafsson.

En politisk prioritering som torde stå högt i kurs är att erbjuda tak över huvudet för sina nyinflyttade.
– Bostadsfrågan är absolut något som är väldigt viktigt för studenterna. Det måste vi gå vidare med. Att satsa på det. Det är en grej.

Lösningen är uppenbar, vägen dit är mer diffus.
– Vi måste bygga mer, förstås. Men bara för att man är student ska man inte dra ner på bostadskvaliteten. Det är människor som ska bo i dessa.
Det vill ju alla.
– Det handlar om att satsa pengar på det. Att visa att det är en prioriterad fråga. Vi vill inte bygga i våra parker och gröna miljöer i Lund.
Ni vill bygga utanför stadskärnan?
– Vi vill förtäta och bygga i hela kommunen, även i stadskärnan, avslutar Elin Gustafsson

Kommunvalet 2014

[checklist]

Vem ska du rösta på?
Inför valet den 14 september har Lundagård intervjuat kandidater från samtliga politiska partier som ställer upp i kommunfullmäktigevalet till Lunds kommun. Gemensamt för intervjupersonerna är att de för närvarande är studenter eller doktorander.

[/checklist]