Studentprotester i Hongkong

Tårgas, gummikulor och batongslag. Det möter studenterna i Hongkong som nu protesterar för mer frihet och demokrati. I Stockholm arrangeras en stödmanifestation.

Privatpersoner skänker mat och vatten åt studenterna som protesterar. Foto: Privat.
Privatpersoner skänker mat och vatten åt studenterna som protesterar. Foto: Privat.

Tusentals studenter och hongkongbor har samlats på gatorna i Hongkong för att protestera. Hongkong, som är en särkilt administrativ region i Folkrepubliken Kina, var tidigare lovade att själva få välja vilka kandidater de ska få rösta om i valet till Chief Executive, Hongkongs motsvarighet till president, år 2017. Något som den kinesiska regimen i Peking nu säger nej till, vilket fått studenterna att protestera.
– Det är hjärtskärande att se hur polisen hanterar det här. Studenterna är inte aggressiva men polisen använder tårgas mot dem ändå, säger en student som är på plats vid protesterna men som vill vara anonym.
– Det finns vissa som pratar om massakern vid Himmelska fridens torg 1989 och jämför den händelsen med dagens. Många är rädda för att historien ska upprepa sig, men jag personligen tror inte det. I så fall har myndigheterna i Hongkong sjunkit alldeles för lågt, säger studenten.

Kan eskalera
Protesterna leds av Hong Kong Federation of Students som är ett samarbetsorgan för studenter vid de åtta univeristet som finns i Hongkong. Protesterna är en del av Occupy Central-movement, som i flera års tid drivit frågan om ökad demokratisering av Hongkong. Hur länge de nuvarande studentprotesterna kommer pågå är oklart, men det finns risk att de eskalerar.
– På onsdag är det Kinas nationaldag och det firas i vanliga fall med fyrverkerier. Just nu är det inställt på grund av dålig infrastruktur vid platserna för fyrverkerierna. Det finns Pro-Peking-aktivister som pratar om att fira ändå, och då kan det bli bråk, säger en student som deltagit i protesterna.

Språkstudenten Joyce Chan är en av arrangörerna för onsdagens manifestation för studentprotesterna i Hongkong. Foto: Privat.
Språkstudenten Joyce Chan är en av arrangörerna för onsdagens manifestation för studentprotesterna i Hongkong.
Foto: Privat.

Stödprotester i Stockholm
I Stockholm arrangeras det stödprotest för studenterna i Hongkong. Deltagarna uppmanas att ta med paraply, ansiktsmask och solglasögon till manifestationen som äger rum klockan 14 på onsdag.
– Det arrangeras stödprotester runt hela världen. Det är många från Hongkong som bor utomlands och som är oroliga för vad som händer. Vi vill visa vårt stöd för kampen för frihet och mer demokrati, säger Joyce Chan, språkstudent vid Uppsala universitet som arrangerar onsdagens manifestation.
– Det finns en stor frustration bland studenterna över att Peking motarbetar demokratiseringsprocessen, säger hon.

Bakgrund om protesterna i Hongkong

  • Hongkong var fram till 1997 en brittisk koloni. I samband med överlämningen till Folkrepubliken Kina beslutades att Hongkong skulle vara en särskilt administrativ region i Kina, med parollen ”ett land, två system”. Denna princip ska gälla fram till år 2047. I samband med överlämningen skulle Hongkong också ha möjlighet att i viss mån utveckla sitt egna styre, vilket hongkongborna själva nu upplever inte efterlevs.
  • Massakern vid Himmelska fridens torg inträffade den 5 juni 1989, då kinesiska myndigheter beordrade stridsvagnar att öppna eld mot obeväpnade demonstranter och studenter som under en månads tid demonstrerat på torget. Studenterna ville få ökad politisk demokrati. Tusentals demonstranter dödades i samband med massakern.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Högst upp i näringskedjan

Lunds akademiska jaktförening (Lajf) har bara funnits i