Fysicum evakuerades efter falsklarm

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Fysicum har evakuerats efter ett automatlarm. Räddningstjänsten tror att det är en trasig flaska med klorgas som ligger bakom larmet.

Larmet kom till Räddningstjänsten Syd vid 13:15 och Fysicum har utrymts.
– Vi har inte fått några rapporter om att någon skadats ännu, säger Anders Kindberg, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.
– Det är troligtvis en flaska klor som gått sönder. Nu måste byggnaden ventileras och det kommer ta ett par timmar, säger han.

Polisen har spärrat av området. Två polisbilar, tre brandbilar och två mindre ledningsbilar finns på plats.
– Det verkar som att de har begränsat utsläppet mot södra delen av huset, säger Johan Sjöberg, doktorand i biokemi som är på plats vid avspärrningarna.

Rök- och kemdykare gick in i byggnaden vid 14:30-tiden.
– Det är ett speciellt mätinstrument från Räddningstjänsten i Malmö som nu används för att kontrollera vad för slags utsläpp som skett, säger Stephan Söderholm, informatör på polisens Ledningscentral Syd.
– Ger inte den något utslag så kan vi blåsa av det här.
Har ni någon uppmaning till allmänheten?
– Ja, gå inte innanför avspärrningarna. Är man i närheten och det börjar lukta badhus ska man backa, säger Stephan Söderholm.

Vid 15:30 kunde larmet avfärdas som falsklarm.
– Vi kunde inte hitta orsaken till larmet. Universitetet ska göra en intern utredning för att se varför det satte igång, säger Ander Kindberg.

Artikeln har uppdaterats under dagen.