Student utsatt för hatbrott

- in Nyheter
@Tove Nordén

”Jag skulle älska att se era döda kroppar”. Det fick en student och hennes flickvän höra när de gick och höll hand i centrala Lund. 

En lördagsnatt för ett par helger sedan är två unga kvinnor på väg hem. Efter att de genat över en parkering bakom Parentesen passerar de en grupp med fyra män som står och hänger vid en bil. Den ena sneglar på kvinnorna när de går förbi, hand i hand, och säger:
– Jag skulle älska att se era döda kroppar efter att jag våldtagit er, akta er.

Han säger det sakligt och allvarligt. De andra tre männen säger ingenting.
Hur reagerade du?
– Jag blev så himla arg. Jag sa något tillbaka men det var inte läge att konfrontera dem, och i efterhand är jag glad att jag inte gjorde det. Min flickvän blev både ledsen och rädd, säger den ena kvinnan, som studerar i Lund och vill vara anonym.

Det som slog dem var att killen som utsatte dem för hotet såg ut som vem som helst.
– Många tror felaktigt att det alltid är skinheads på stan, men oftast är det inte så. Detta kunde vara någons kursare, pojkvän, bror. Det såg ut som ett gäng schyssta killar, säger hon.

Två dagar efter händelsen polisanmälde studenten det inträffade, något hon först hade tänkt strunta i.
– Jag insåg att det viktigt att inte trivialisera sådana här händelser. Även om jag inte tänkte på att memorera signalement och andra detaljer känns det viktigt att det kommer med i statistiken, säger hon.

Efter att ha blivit utsatt för hatbrottet har studentens bild av Lund förändrats. Enligt henne är det inte längre den trygga och öppna stad som hon först fick uppfattningen om. Hon tror att ett arbete i bland annat studentlivet kan göra Lund mer fördomsfritt och öppet, speciellt för hbtq-personer som hon själv.

Hatbrott ovanligt
Lundapolisen rubricerar händelsen som hatbrott.
– Det är väldigt ovanligt med hatbrott i Lund. I Skåne ligger Lund långt ner på listan, jämfört med till exempel Malmö, säger Håkan Klein, som är biträdande närpolischef och ansvarig för kriminalverksamheten i Lund.
Varför är det så?
– Det vet jag inte riktigt. Kanske är det för att folk i Lund verkar vara mer toleranta än resten av Skåne och att det inte heller finns så många grupperingar, som till exempel i Malmö där hatbrott är vanligare.

Håkan Klein säger att eftersom hatbrott inte är vanligt i Lund är det något de inte jobbar aktivt med att motverka. Men om ett hatbrott väl inträffar är det viktigt att det anmäls, eftersom polisen då sätter in mer resurser eftersom brottet anses vara mer allvarligt, med högre straff som påföljd.