En vecka för framtiden

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

Fortsatt tre redaktörer och utbildningshelg i Skanör. Därför har de senaste dagarna varit viktiga för Lundagårds framtid.

Bilden ovan togs i Skanör i lördags eftermiddag. Där syns en dryg tredjedel av Lundagårds totala medarbetare. Många av dem är nya, många av dem är internationella. Tack vare att fakultetskårerna tog ett vettigt beslut i veckan kommer alla på bilden att fortsatt få chansen att arbeta journalistiskt med Lundagård – och universitetets studenter kommer även fram över få en schyst bevakning av sitt studentliv och utbildningsfrågor.

För i onsdags fick vi redaktörer äntligen det beslut som vi inte riktigt vågat tro på. När jag, Annika och Carl-Johan kliver av våra poster i sommar kommer vi få tre efterträdare.

Ni som har hängt med i svängarna kan historien redan. När vi klev på våra redaktörsposter i juni 2013 hade Lundagård överraskande gått flera hundratusen kronor back under ett och samma verksamhetsår. Annonsdöden hade slagit till, och för tidningen som förlitade sig stort på just annonsförsäljning var det kaos.

Direkt satte vi upp sparplaner och gjorde om tidningens ekonomiska arbete och uppföljning. Vi skar ner antal sidor, gjorde om vår distribution och hittade nya intäkter genom att skapa studiecirklar. Om allt klaffade med våra planer skulle ekonomin börja återhämta sig.

Så kom våren och våra ägare Lunds universitets studentkårer, Lus, insåg att deras ekonomi var körd i botten. Inom loppet av ett par veckor togs beslutet att endast utlysa två redaktörsposter för Lundagård inför mandatperioden 2015-17 – annars skulle Lus hela ekonomi kunna braka ihop.

För oss redaktörer som hade slitit med ekonomin var det ett slag i magen. Visst, en tidning med blödande ekonomi är inte den snyggaste utgiften när hela samarbetsorganets ekonomi är i farozonen. Men problemet var att kårerna då bestämde sig för att skära i Lundagårds verksamhet eftersom de redan i mars såg att Lundagård inte skulle klara budgetmålet för förra verksamhetsåret.

56 400 kronor plus. Det landade Lundagårds resultat på för verksamhetsåret 13/14. Då valde vi dessutom att inte räkna in de dryga 45 000 kronorna som tidningen under våren fick in via studiecirkelsstöd. Inom loppet av ett år hade Lundagård vänt ett katastrofresultat till en relativt stor vinst.

På Lus ting i förra veckan hade vi därför lagt in en motion om att kårerna skulle riva upp beslutet från i våras. Premisserna var inte de roligaste. Alla kårer utom högst en var tvungna att vara överens om att riva upp beslutet. Eftersom det hela förra året kändes som att ingen trodde på våra förslag, ja bitvis inte ens ville lyssna på oss, var vi minst sagt pessimistiska.

Vad hände? Alla kårer var beredda på att åter tillsätta tre redaktörer. Två redaktörer på två år och en redaktör på ett år mot löfte om förlängning om ekonomin fortsätter hålla sig stabil. En rimlig kompromiss. Dessutom tackade kårerna för vårt jobb med ekonomin. Det var också första gången åtminstone jag fick höra våra ägare tacka för ett bra ekonomiskt arbete. Vi redaktörer firade med skumpa tillsammans med de medarbetare som tog sig till redaktionen.

Vad betyder beslutet för Lundagård? Låt mig återkomma till bilden i toppen. En dryg tredjedel av personerna på bilden är internationella studenter. Utan en tredje redaktör hade vi inte haft kapacitet att inkludera dessa medarbetare som täcker nyheter på engelska för universitetets internationella studenter. Några andra medarbetare på bilden läser i Helsingborg – jag kan inte se hur vår bevakning där hade kunnat fortsätta med bara två redaktörer.

På bilden finns omkring en tredjedel av vår sammanlagda medarbetarstyrka. Det krävs tre personer för att hålla koll på så många totala medarbetare, åtminstone på ett ordentligt givande sätt för dem och oss. Och många medarbetare med olika bakgrunder och från olika fakulteter är viktigt för Lundagårds bredd. Vi behöver många olika medarbetare med deras värdefulla olika idéer och perspektiv.

Jag skulle inte bli förvånad om åtminstone en framtida redaktör finns på bilden också. Jag är så tacksam för att den eller de personerna slipper träda på en post där de med stor risk skulle bli utbrända – det har ju hänt mer än en gång förut i Lundagårdshistorien.

Under helgen i Skanör hade vi sammanlagt nio workshops med bland annat foto, intervjuteknik, pressetik, textanalys och tips på hur man letar nyheter. En lärorik helg – men också viktig socialt med middag och fint häng. Jag avslutar med en av flera liknande kommentarer som kom in bara kort efter att alla kommit hem (och kom då ihåg att vi alla fick vada hem i kalasregn hela vägen från Skanör):

”Skanor trip was like having found one big enthusiastic, musical, adventurous, romantic, fantasy (but real) family :)”