Efter revolutionen

Diplom, godkända betyg och utbildningsplatser är exempel på saker som kan köpas för pengar i Ukraina. Ett examensbevis kostar några tusenlappar. Detta fick studenterna att ta revolutionen från gatorna in till universiteten.

Brandmän släcker eld i kaoset vid Coca colas reklamtält.  Foto: Daniel Kindstrand.
Brandmän släcker eld i kaoset vid Coca colas reklamtält.
Foto: Daniel Kindstrand.

På Självständighetstorget, Majdan, får två unga maskerade demonstranter syn på att deras tält står i lågor. De skyndar iväg för att hämta en brandsläckare. Men det är för sent – deras tält är övertänt. Vittnen på torget skvallrar om att det var vanliga passerande kievbor som tände fyr på tältet – personer som tidigare stöttat demonstrationerna, men som nu har tröttnat på att centrala Kiev ser ut som en krigszon. Demonstranterna tycks ha förlorat en viktig del av sitt folkliga stöd.

Det är augusti och till många Kievbors glädje håller Majdan på att städas upp efter nästan åtta månader av demonstrationer. En bit bort från det nedbrunna tältet står 23-åriga Nina Golvskaya. Hon är en av många aktiva från demonstrationerna i vintras.

Hon berättar att många kievbor tycker att demonstranterna som är kvar bara består av arbetslösa människor som inte har något bättre för sig. Majdan har spelat ut sin roll, även om demonstrationerna inte var i onödan.
– Jag tror att vi har förändrat mycket. Först och främst oss själva. Vi kommer inte gå tillbaka till att låta vår regering eller politiker göra vad de gjort tidigare, säger Nina Golvskaya.

På plats under vintern var också studenten Julia Drozd, som läste sista året på kandidatprogrammet i journalistik när demonstrationerna tog fart i november. Hon beskriver dess början som en fredlig demonstration med vanligt folk. Gamla som unga, och många studenter. Tillsammans gick de ut på gatorna och satte ner foten mot att den förra presidenten Viktor Janukovytj hade valt bort att skriva på samarbetsavtal med EU.

Kievborna hjälps åt att återställa Självständighetstorget, Majdan, till sitt tidigare utseende.  Foto: Daniel Kindstrand.
Kievborna hjälps åt att återställa Självständighetstorget, Majdan, till sitt tidigare utseende.
Foto: Daniel Kindstrand.

För Julia Drozd blev det ett tidskrävande pussel att arbeta som assistent åt internationell media på dagarna och demonstrera på Majdan under kvällarna. Det blev flera långa nätter på torget, men trots det gick studierna bra.
– Demonstrationerna var lite som mitt andra jobb. Jag gick dit varje kväll samtidigt som jag arbetade och studerade på dagarna, säger Julia Drozd.

Stödet från professorer som sympatiserade med demonstranterna gjorde det hela mycket enklare.
– De sa att ”om du missar föreläsningar eller seminarium så är det okej. Det kommer inte få några konsekvenser”, säger Julia Drozd.

Natten den 30 november 2013 besvarades fredliga demonstranter med våld från regeringens specialstyrka, Berkut. Grov misshandel och flera dödsfall följde, och många offer var studenter.
Händelsen gjorde att flera tusen ukrainska medborgare anslöt sig till revolutionen på Majdan.
Motståndet mot den mycket utbredda korruptionen i landet växte sig starkare och några månader senare avsattes presidenten Viktor Janukovytj.
– Demonstrationerna förändrade oss mycket. Vi blev mer realistiska och samtidigt optimistiska. Vi såg människor dö. Vi såg polis skjuta människor och modiga kirurger operera i byggnaderna vid Majdan. Vi växte troligtvis upp, säger Julia Drozd.

Hon tror att revolutionen på Majdan har bidragit till att studenter har blivit aktivare och att yngre människor blivit mer medvetna om vad det innebär att vara en ansvarsfull medborgare. Bland annat genom att inte längre acceptera mutor och korruption i vardagen. protesterna mot korruption begränsade sig inte enbart till staten utan genomsyrade även övriga samhället, inte minst universiteten.

När anti-korruptionsorganisationen Transparency International 2013 rankade 175 länder efter hur utbredd deras korruption var, hamnade Ukraina i botten – plats 144 och sämst i hela Europa. Korruption på universitetsnivå beror delvis på att universitetsanställda har låga löner, vilket gör att flera väljer att tjäna extrapengar på studenter som vill ha högre betyg eller godkända tentor.

Anastasia Veresotskaya var med när revolutionen spreds till hennes universitet.  Foto: Daniel Kindstrand.
Anastasia Veresotskaya var med när revolutionen spreds till hennes universitet.
Foto: Daniel Kindstrand.

På Bogomolets medicinska universitet i Kiev blev problemet med korruption en stor fråga. Anastasia Veresotskaya studerar medicin där och såg hur flera protester bröt ut på universitetet. Tusentals studenter deltog i demonstrationer som krävde att rektorn och flera lärare skulle avgå på grund av att de utnyttjat sina maktpositioner och krävt pengar av studenter.

Enligt Anastasia Veresotskaya hände det flera gånger att lärare medvetet underkände studenter för att tjäna pengar.
– Om jag inte klarade mina tentor på egen hand blev jag tvungen att gå till en lärare eller rektorn och betala pengar, säger hon.

Studenternas protester gjorde att rektorn byttes ut. Nu har det också blivit möjligt att gå om kurser igen utan att behöva betala mutor.
– Vi lyckades också byta ut lärare på universitetet. Inte alla men några, säger Anastasia Veresotskaya. 

Korruption är fortfarande ett stort problem i Ukraina, men Julia Drozd tror att mutor på universiteten har blivit mer sällsynt.
Hon påpekar samtidigt att korruptionen ofta är tvåsidig. Precis som professorn inte ska erbjuda godkända tentaresultat mot pengar, ska inte studenter erbjuda pengar i utbyte mot högre betyg.

Studenternas protester ledde ända upp i högsta regeringsnivå och utbildningsministern Dmytro Tabachnyk avsattes. Nu hoppas Julia Drozd att Ukrainas nya styre ska jobba för att korruptionen minskar i hela samhället, inte minst på lärosätena.
– Om staten inte löser problemen vi har på utbildningsområdet blir det ett stort problem i framtiden för landet. Utbildning är vad som för landet framåt, säger Julia Drozd.