Finska studenter fällde riksdagsförslag

I tisdags godkände finska riksdagen ett förslag om begränsat studiestöd. I dag revs beslutet upp efter massiva studentdemonstrationer.

Finska riksdagen godkände i tisdags ett lagförslag om begränsat studiestöd för finska studenter. Förslaget innebar att studiestöd endast skulle kunna ges för en första högskoleexamen – inte fler. Även studenten som inte äskat studiestöd till sin första examen, skulle inte kunna få det beviljat till en andra examen. Förändringen hade sparat finska regeringen 10,5 miljoner euro.

Jari Järvenpää, ordförande för Finlands studentkårers förbund, FSF, menar att förändringen hade kostat landet bra mycket mer än så.
– Att begränsa stödet till bara en examen är inte klokt, då man beaktar det ekonomiska läget och den osäkra arbetsmarknaden. Att man vill avlägga en andra examen beror ofta på svag sysselsättning i den bransch man först utbildade sig för, säger han till Svenska Yle.

Teknologen Niklas Heikklä deltog i demonstrationerna och var nöjd med utfallet.
Teknologen Niklas Heikkilä deltog i demonstrationerna och var nöjd med utfallet. Foto: Daniel Kindstrand

Studenters missnöje bar frukt
Finska riksdagen godkände förslaget med rösterna 95-91. Men rösterna mot förslaget var fler än så. Efter några dagars mediedrev i Finland, slöt tusentals finska studenter upp på Medborgartorget i Helsingfors för att demonstrera sitt missnöje mot förslaget.
– Det var ett absurt dumt förslag. Ofta är man ung när man börjar studera och vet inte riktigt vad man vill göra. Det kommer man ofta på under tiden. Men med det nya förslaget hade det blivit mycket svårare att byta inriktning, säger studenten Niklas Heikkilä till Lundagård.

”Mer positiv mot riksdagen”
Demonstrationen väckte politikernas uppmärksamhet. Timmar in i demonstrationen meddelade Svenska Folkpartiet och Samlingspartiets riksdagsgrupp att de inte stödjer förslaget. Det innebär att lagförslag inte kan gå igenom i finska riksdagen.
– När beskedet om att förslaget slopades blev det stort jubel och alla kramades. Alla var nöjda och glada, säger Niklas Heikkilä och lägger till:
– Min syn på riksdagen har blivit mer positiv. Det är positivt att riksdagen ändrar sin åsikt och det är bra att de ändrar sig när de ser att folket är så missnöjda. Det är bra för demokratin, säger han.