Låt mobilen styra ditt liv

- in Nyheter

Nu kan du styra alltifrån din karaktär i Minecraft till lampan i vardagsrummet direkt från mobilen. Philip Bergqvist och Jakob Berglund, studenter på Lunds tekniska högskola, har tagit fram en ny app. 

Idén till appen ”Unified Remote” föddes redan år 2010 innan Philip Bergqvist och Jakob Berglund började plugga till civilingenjör med inriktning datateknik på Lunds tekniska högskola. Nu är de båda i sluttampen av sina utbildningar, Philip Bergqvist studerar nu i England och Jakob Berglund på LTH, och appen är på god väg att färdigställas.
– Idag kan du redan koppla ihop datorn med till exempel TV eller högtalare för att titta på film eller lyssna på musik. Att kunna styra allt utan att lämna soffan var tanken som fick oss att starta projektet, säger Philip Bergqvist.

Inte bara för teknikintresserade
Fjärrkontrollstekniken intresserar fortfarande främst de som är teknikkunniga och kanske lite nördiga. För att utöka antalet användare är tanken att du ska kunna styra både populära hemsidor som Netflix och Youtube, samt datorspel som Minecraft och Counter Strike.
– Om mobilen går att koppla till sådant som de flesta av oss använder dagligen kan vi bredda vår målgrupp och få folk som inte är så teknikintresserade att använda vår app, säger Philip Bergqvist.

Genom att först installera appen på mobilen och sedan ladda ner ett program i datorn kan mobilen och datorn ”prata” med varandra över bluetooth eller ett trådlöst nätverk. Det långsiktiga målet är att även kunna bidra till ett ”smart hem” och göra det möjligt att styra till exempel lampor, larm, TV och kaffekokare via mobilen.

Den nya versionen av Unified Remote-appen som gör det möjligt att använda mobilen som fjärrkontroll är tänkt att släppas inom någon månad.