Våghalsiga föräldrar lossar ankare

- in Nyheter

Har du någonsin undrat vilka det är som vågar fara ut i världen och resa med sina barn? Hur vågar man och är det verkligen möjligt? Det är i alla fall inte omöjligt, konstaterar Sofia Esfandi.

I SVT:s miniserie Familjer på äventyr träffar vi bland annat Alice som flyttar till sin pappa i Brasilien efter studenten. Foto: Joao Trevisan

Somliga kan anse att det är riskfyllt och kaotiskt att resa med barn, än mer att bo utomlands med dem. Men i SVT:s miniserie Familjer på Äventyr har fyra familjer brutit upp med välfärdsstaten för att spendera en längre tid utomlands med sina barn. Familjen Hammarberg har seglat runt hela världen i fyra år med sina två barn som inte har några minnen från Sverige trots att de är födda där. Familjen Hoelstad söker efter lyckan på Nya Zeeland och hoppas på att öppna upp ett bageri. Den tredje familjen som också heter Hammarberg, har precis flyttat till en indonesisk miljonstad medan familjen Birgersson bott långt över ett decennium i Brasilien men nu ska ha pappans dotter från ett tidigare äktenskap boende hos dem.

Familjer på äventyr är ett fantastiskt bra koncept, där tittaren verkligen inte vet vad som ska hända sedan. Som tittare blir man också engagerad i familjernas kamp för överlevnad i ett sam-manhang där de inte passar in men också kampen emot sig själva som föräldrar. Samtliga föräldrar i serien frågar sig själva om att flytta utomlands var rätt beslut. Är man en bra förälder när man tar sina barn från fika-stabila Sverige och ut i världen, där allt kan hända? Serien väcker frågor som utmanar den traditionella bilden av en familjevardag. Den måste inte vara så rutinbaserad med aktiviteter och jobb. För det är just att spendera mer tid med familjen som är centralt hos varje familj i serien.

Det är fantastiskt att se bevis på att det finns andra sätt att leva på där man inte måste välja mellan sina barn och sina drömmar. Och det gläder mig också att det finns en väldigt bra bredd på familjernas äventyr. Den stressiga vardagen för familjen Hammarberg i Indonesien är lika mycket äventyr som familjen Hoelstad som reser runt i Nya Zeeland som försöker hitta den plats de ska bygga sitt nya liv på. Kontrasterna och familjebanden blir väldigt bra TV. Det är även konflikterna och konfrontationerna som också skapar djup i serien. Som när dottern Alice, som direkt efter studenten flyttat från Sverige till sin pappa i Brasilien, tar upp saknaden efter honom i alla dessa år. Vi som tittare får se att det också finns en skuggsida av det soliga livet, vilket för Alice är att lämna den övriga familjen och sina vänner hemma i Sverige.

Serien väcker en hel del intressanta frågor kring tid, pengar och vilket liv man vill leva. Vill man verkligen ha ett 40-timmars jobb och hinna se sina barn några timmar på kvällen? Enligt dessa familjer så fanns det inget rum i deras tidigare liv för den här typen av livsstil som de lever nu. Familjer på äventyr visar att man inte behöver välja mellan att ha barn eller ha äventyr samtidigt som att det aldrig är för sent för att packa ihop och dra ut i världen. Det är vardagsskildringar i ny tappning.

Det har också blivit klart att Familjer på äventyr kommer komma tillbaka i en andra säsong men tills dess kan du fortfarande se den första säsongen på SVT play.