Eko på frammarsch

- in Nyheter
Kobonden Peter Kleberg finner det utmanande att driva ett ekologiskt jordbruk. Foto: Axel Hilleskog
Kobonden Peter Kleberg finner det utmanande att driva ett ekologiskt jordbruk. Foto: Axel Hilleskog

Förra året ökade försäljningen av ekologiska matvaror med 38 procent i Sverige – mer än någon annanstans i världen. 2015 spås försäljningen fortsätta att öka, men trots det har flera bönder svårt att få marginalerna att gå ihop.

  – Utan sidojobb så hade det aldrig gått ekonomiskt, säger kobonden Peter Kleberg.

Rapporten om svenskarnas världsledande hunger efter ekologiska matvaror är gjord av Ekoweb, en oberoende aktör som analyserar den svenska och globala ekomarknaden. Den ökade medvetenheten om ekologisk mat i Sverige återfinns i alla åldrar enligt rapporten och numera köper åtta av tio konsumenter ekologiskt. Unikt för Sverige är även att djurens väl och ve och miljön går först medan den egna hälsan kommer i andra hand när konsumenten resonerar kring sina ekologiska inköp.

I Skåne finns det gott om bondgårdar med egenförsäljning av ekologiska varor. På den backiga risbygden utanför Degeberga, där skog möter slätt, ligger Peter Klebergs och hans fru Ann-Louise Klebergs gård med lurviga kossor av rasen Highland Kettle som betar ute året runt.

– De får gå ute i tre år innan de slaktas, medan vanliga köttkor slaktas efter ungefär sjutton månader. Vi proppar inte i dem antibiotika och korna får foder som vi själva odlar, säger Peter Kleberg

– Jag har en vän som jobbar bakom köttdisken i en mataffär och hon vill hellre att hennes barn äter av köttet som vi säljer än det hon säljer i butik.

Peter Kleberg har en lång yrkeskarriär som arkitekt och driver även en antikaffär tillsammans med Ann-Louise Kleberg, något som skapat en nödvändig ekonomisk buffert.

–  Utan pengar från våra yrkeskarriärer och utan sidojobb så hade det aldrig gått ekonomiskt, säger han.

Och det är fler än Peter som finner det svårt. KRAV, en av de största aktörerna som eko-certifierar jordbruk, tappade 100 av sina bönder under 2014.

Peter Kleberg själv, funderar inte på att expandera, men engagerar sig i frågan om hur fler bönder ska kunna ställa om till ett ekologiskt jordbruk.

– Just nu är det alldeles för mycket pappersarbete och för dyrt för bönder som vill starta.

– I markerna häromkring är jorden alldeles för dålig för storproduktion men passar bra för mindre ekologiska jordbruk. Om vi vill ha kvar jordbruk på sådana här platser krävs mer pengar från politiker och mindre byråkrati, säger Peter Kleberg.

Cecilia Ryegård är redaktör för Ekoweb och väl medveten om utmaningarna för eko-bönder. Men hon tror inte att det endast är en fråga om pengar.

– Undantaget mejeribönder och de som odlar sädesslag så är det mer lönsamt med ekologiskt jordbruk än konventionellt. Omställningen innebär dock en stor mental utmaning för bönderna och mycket nytt att lära. Därför behövs kunniga rådgivare som kan hjälpa till.

– Om en bonde ställer om till ekologiskt så kanske denne kan agera förebild för en annan bonde som kan våga göra samma sak, säger Cecilia Ryegård.