Nya vaktkraven slår mot mindre nationer

Kostnader på 10 000-tals kronor ska plötsligt klämmas in i pressade budgetar. De nya kraven på ordningsvakter kan komma att slå hårt mot nationernas verksamhet.

[ads1]

Utbildade ordningsvakter kommer framöver att krävas på Lunds nationers nattklubbar. Vakterna ska upprätthålla ordningen i ett studentsällskap som i lagens mening inte längre är slutet.

Men just nu ställer ordningsvakterna bara till med problem.

Lundagård har varit i kontakt med en majoritet av Lunds 13 nationer och många ställer sig såväl kritiska som oroliga till förändringen.

Slår hårt mot mindre nationer
Förändringen kommer att slå hårdast mot de mindre nationer som bedriver klubbverksamhet. De nationerna kommer nu att tvingas ha danstillstånd för sin verksamhet, vilket i sin tur kräver utbildade ordningsvakter.

Blekingska nationen bedriver flera klubbar och har tidigare upprätthållit ordningen med hjälp av ideellt arbetande entrévärdar. Helene Andersson är kurator på nationen och menar att kravet på ordningsvakter kan komma att stå nationen dyrt.

– Nu krävs det att vi ser över hela vår organisation för att skrapa ihop pengarna som kommer att behövs. Klubbverksamheten finansierar vår kulturella och idrottsliga verksamhet – som nu kan drabbas av allvarliga konsekvenser, säger hon.

Helene Andersson tror också att förändringen kan innebära att nationens verksamhet blir mycket mer resultatfokuserad än tidigare.

– Detta kan komma styra nationen mot mer fokus på klubbverksamheten, säger hon.

LÄS MER: Avtal mellan nationerna ska bevara studentlivet

Svårt att veta omfattningen
Lunds 13 nationer ska senast den 31 mars skicka in en ansökan om danstillstånd. Därefter kommer polismyndigheten att göra en individuell granskning av varje nations klubblokaler och problemhistorik för att uppskatta hur många ordningsvakter som krävs.

Västgöta nation har nu tillsatt en arbetsgrupp för att utreda hur förändringen ska lösas.

– Förändringen kommer att påverka alla nationer – oavsett storlek. Vi är ideella verksamheter och alla pengar som kommer in, går också ut. Det kommer att krävas mycket jobb för att hitta de pengarna som behövs, säger nationens kurator Jonna Restin.

I och med att polisens granskning inte är genomförd än, vet hon inte hur allvarlig förändringen kommer att bli för nationen.

– Men självklart kommer det att bli en ekonomisk belastning som kommer att slå hårt mot vår verksamhet. Ordningsvakter kostar mer än våra entrévärdar, säger hon.

Även Smålands påverkas
Även den enda nation som står utanför Kuratorskollegiet, Smålands nation, påverkas av förändringen. Nationsombud Alice Nordin tror att Smålands experimentella klubbkoncept kan komma att få stå tillbaks efter förändringen.

– Det kan bli så att vi inte kan ha mindre klubbar lika ofta. Vi kanske inte kan ha klubbar varje lördag, vilket känns jättetråkigt. Vi vill främja en nyskapande kultur, men vet inte om vi kan lägga så mycket pengar på det, säger hon.

– Det blir en dyr kostnad med ordningsvakterna. Det är dock en onödig kostnad då, vi har bra ordning. De skapar snarare skapa en mer hård stämning på våra klubbar, säger Alice Nordin.

Men serveringstillståndet begränsar inte bara de som redan har – utan de som kanske också vill ha. Kalmar nations kurator Ludvig Bodelsson menar att detta helt stänger dörren för en eventuell klubbsatsning för nationen.

– Detta påverkar även oss om vi skulle vilja utveckla vår verksamhet och i framtiden vill ha en klubb. Det här stänger dörrar, säger han.