Här kommer jobben att finnas om fem år

- in Nyheter

Undvik kommunikationsyrken och satsa på vård- och läraryrken. Så har du störst chans att få jobb efter examen, visar en ny rapport från Saco.

Har du verkligen valt rätt studier? Det är inom den offentliga sektorn som ny pigg arbetskraft kommer behövas som mest när 40-talisterna går i pension. Det är däremot kommunikationsyrken som fortsätter vara hett om studenterna själva får välja. 

Inga glädjekalkyler för humanister
Det visar akademikerorganisationen Sacos senaste yrkesprognos inför år 2020.

– Generellt sett är det liten konkurrens om jobb inom vård och medicin som tandhygienister, arbetsterapeuter, audionomer, receptarier. Fler som söker till lärare behövs också, säger Eva Gunnarsson, utredare för arbetsmarknaden på Saco.

Den nya prognosen visar dock inga nya glädjekalkyler för humanister. Många av de populära utbildningarna fortsätter att ha dystra utsikter på arbetsmarknaden.

– Yrken där det är svårare att få jobb är beteendevetare, samhällsvetare och inom kommunikationsyrken. Folk dras till det som de tycker det är spännande och kul ämnen. Men det kan resultera i att de sen får vänta länge på fasta tjänster och kanske får flytta för att få jobb, säger Eva Gunnarsson.

”Se utbildningen som en investering”
Även om studenter inte ska glömma bort sina intressen, tycker hon att det kan vara klokt att snegla på prognoserna innan man söker en viss utbildning.

– Man ska tänka till och se utbildningen som en investering. Det är såklart även viktigt att gå till sig själv och välja efter intresse. Men eftersom man lägger ner så mycket tid på sin utbildning, så är det är inte roligt att läsa till ett yrke utan att få jobb, säger hon.

Studievägledare inte orolig för studenterna
Men
Daniel Alfons, studievägledare vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, är av en annan åsikt. Han anser att det är viktigt att studenterna inte stirrar sig blinda på just yrkesprognoser när de gör sina utbildningsval.

– Prognoser kan vara viktigt för att skicka signaler men att studera efter prognoser är svårt, eftersom dagens samhälle och arbetsliv är så föränderligt och inte kan helt och hållet fångas upp av kortsiktiga prognoser, säger han och exemplifierar:

– En generell samhällsvetenskaplig examen tränar och förbereder studenterna väldigt bra för ett arbetsliv i förändring. Det bästa man kan göra är att läsa det man är intresserad av. Är studenterna intresserade så orkar de också lägga mer tid och engagemang på sina studier, säger han.

Trots vissa yrkesprognoser så ser Daniel Alfons att Lunds studenter lyckas bra i yrkeslivet.

– Det jag kan se utifrån mitt jobb som studievägledare är att våra studenter är väldigt framgångsrika ändå. Så ta prognoserna med en nypa salt, tipsar han.

Sacos sammanställning:

Yrken med liten konkurrens år 2020: Arkitekt, lärare, arbetsterapeut, audionom och matematiker.

Yrken med stor konkurrens år 2020: Beteendevetare, samhällsvetare, biolog, musei-och kulturyrken och kommunikationsyrken.