Ny rapport visar: Studenter drabbas extra hårt av inflationen

- in Nyheter

Studenternas inflation är flera procentenheter högre än den genomsnittliga. Detta menar fackförbundet Saco:s studentråd i en ny rapport.

Beroende på konsumtionsvanor drabbas olika personer olika hårt av inflationen. En person som lägger mer pengar på något som gått upp mycket i pris får det svårare än någon vars inköp inte är lika inflationskänsligt.

Detta tar Saco:s studentråd fasta på i sin nya rapport ”Studentinflationen”. Intresseorganisationen har där jämfört en studie av studenters konsumtionsvanor med dagens prishöjningar för att se vad inflationen ligger på för just studenter.

Studenter lägger en avsevärt större andel av sin inkomst på hyra och matvaror än gemene man. När dessa utgifter jämförs med vilka varor som ökat mest i pris visar det sig att studenternas inflation låg på 14,4 procent i januari 2023, enligt Saco. Detta att jämföra med inflationen i riket på 11,7 procent.