”Utrikespolitik har blivit inrikespolitik”

- in Nyheter

Det har gått mer än ett år sedan Margot Wallström tillträdde som utrikesminister. Mycket har hänt i världen sedan dess och intresset var stort när hon besökte Lund i fredags för att prata om Sveriges utrikespolitik.

Fem minuter efter utsatt tid kom Margot Wallström in i salen tätt följd av ett team av livvakter och medarbetare.

Öppna föreläsningar av det här slaget varvas med nobelmiddagar för Sveriges utrikesminister. Hon ursäktade en begynnande förkylning innan hon inledde sitt anförande om det aktuella världsläget och Sveriges utrikespolitik.

– Det är klart att det är lätt att bli modlös när man ser sönderfallande stater, jättestora flyktingströmmar, terroristattacker, cyberattacker, klimatmöten med ett osäkra utfall, krig och konflikter. Utmaningarna är många och det är viktigt att se det hoppfulla omkring oss, sa hon.

– Det finns inget värre fängelse än framtiden för de utan hopp, la hon till.

Med tanke på de saker som Wallström rabblade upp, finns det anledning att förlora hoppet. När en kvinna tyst frågade sin väninna var världen egentligen är på väg, satte hon ord på stämningen i rummet. Som svar på oron manade utrikesministern till att se bortom det som syns i media.

– Vi får inte glömma bort att den politiska och ekonomiska utvecklingen generellt sätt faktiskt går framåt. Det är fler i dag än någonsin som kan åtnjuta mänskliga rättigheter, sa Margot Wallström innan hon radade upp några av de framgångar som nåtts i världen fram till i dag – där Sverige också spelat en viktig roll.

– Sverige har varit med och bidragit till detta genom sin utrikespolitik. Både genom konkreta projekt och förbättrade samarbeten. Om inte det hade funnits ett utvecklat globalt samarbete i den utsträckningen som det gör så skulle vi inte kommit så långt, sa hon.

Så många personer ville få svar på frågor om Sveriges utrikespolitiska roll, att dörrarna var tvungna att stängas framför en lång kö av intresserade åhörare. Pufendorfsalens 150 platser var alla fulla, men de som fått plats i salen väntade spänt på att höra utrikesministerns lösningsförslag.

– Vi måste från svensk sida förvara mänskliga rättigheter och de som kämpar för dem. Politiker, journalister och civilsamhället. Både i närområdet och i resten av välden, sa hon.

– Genom att driva den feministiska utrikespolitik som vi har och genom att hålla hårt i våra egna värderingar så bidrar vi till en förändring. Ett sätt som vi nu tar oss ann är att kandidera till de lösa platserna i FN:s säkerhetsråd, sa Margot Wallström.

För Utrikespolitiska föreningen i Lund och Raoul Wallenberg-institutet var det inte första gången de bjuder in en utrikesminister att tala. Men Margot Wallströms utgångsläge i ministerposten är ett annat jämfört med bara för ett år sedan.

– Vi vet inte vad som väntar runt hörnet. Det kan vara lösningar på långvariga konflikter, demokratiska öppningar och mer flyktingströmmar, men vi vet en sak och det är att vi befinner oss inte längre i en värld som ligger utanför Sverige, sa hon.

Lite mindre än en timme hann gå innan det var dags att runda av. Slutligen besvarade utrikesministern några av publikens frågor om det omvärldsansvar som Sverige har.

– Omvärlden är mitt ibland oss. Utrikespolitik har blivit inrikespolitik och det gör också att de frön vi planterar nu kommer vara avgörande för våra barns framtid. Det krävs både mod och tålamod, sa hon.