Brexit kan slå hårt mot brittiska studenter

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Den 23 juni får vi se om Storbritannien gör en brexit eller bremain, stannar eller går. Men ett brittiskt utträde ur EU kan innebära stora förändringar för brittiska studenter i Lund.

När den brittiska folkomröstningen om EU nu närmar sig har britten Michael Igoe börjat oroa sig för sin framtid vid Lunds universitet.

– Kommer jag att bli tvungen att betala kursavgifter till Lunds universitet om Storbritannien väljer att gå ur Europeiska unionen den 23 juni? frågar han sig själv.

Ingen långsökt oro
Men det är inte långsökt för den 22-årige britten med sitt lurvigt blonda hår att oroa sig. För medan de politiska lägrens valkampanjer börjar falla på plats är det många konsekvenser av en eventuell ’brexit’ som fortfarande är osäkra.

Många av dessa osäkerheter påverkar framtiden för de britter som bor utanför Storbritannien, inklusive runt 250 som studerar i Lund. Mastersstudenten Michael Igoe är en av dessa. Han är rädd att hans utbildning plötsligt ska bli en dyr affär. Michael vet med säkerhet var han hade satt sitt kryss den 23 juni, men han har inte rösträtt.

Han växte upp i Belgien och bor nu i Sverige. För att kunna registrera sig till folkomröstningen hade han behövt flytta tillbaka till Storbritannien.

– I vanliga fall kan du rösta om du bor utomlands, men inte om du har gjort det i över 15 år, förklarar Michael.

”Jag kan inte tycka till om min framtid”
Men Michael bodde i England mellan åren 2011 och 2014. Ändå finns han inte i den engelska valmyndighetens register. Anledningen är att han inte deltog i något val.

– Men saken är att det inte fanns några val jag kunde delta i, säger han.

– Nu kan jag inte tycka till om min egen framtid. Jag föreställer mig att om jag bara fick rösta en gång i livet så hade det här varit tillfället.

När nu dagen för folkomröstningen närmar sig har Michael kontaktat universitetet för att åtminstone kunna reda ut sin oro över kursavgifterna. Lyckligtvis kunde universitetet lugna honom:

– Om Storbritannien röstar för ett utträde ur unionen kommer det ta minst två år innan universitetet ändrar reglerna för kursavgifter, säger han.

Med en sådan tidsfrist hinner han avsluta sin mastersutbildning i globala studier. Michael är nöjd. Han behöver inte betala – och det behöver inte heller de andra 250 lundastudenterna från Storbritannien.

Framtida studenter kanske inte lika lyckligt lottade
Framtida studenter vid Lunds universitet kanske inte blir lika lyckligt lottade. Nuvarande studenter från Storbritannien behöver inte betala. Julian Nowag, föreläsare vid juridiska fakulteten, förklarar varför:

– Det här grundar sig I en av EUs mest värdefulla principer – den allmänna principen om icke-diskriminering. Enligt den måste varje medlemsstat behandla alla EU-medborgare lika, säger hon.

Det betyder att Sverige inte kan kräva kursavgifter av andra EU-länder om inte svenska medborgare behöver betala samma avgifter.

Den brittiska folkomröstningen kan plötsligt ändra på det. Lundagård frågade vad som händer med kursavgifterna om en medlemsstat beslutar sig för att lämna unionen:

– Universitetet kan inte lägga kursavgifter på studenter som varken är från Europeiska unionen eller en stat utan ett separat avtal som på något sätt innehåller icke-diskrimineringsprincipen, säger Julian Nowag.

Kommer inte att ske på en gång
Men till detta sker kommer det att ta minst två år för Storbritannien att formellt lämna EU.

– Ett utträde kräver att en medlemsstat åberopar artikel 50 i Lissabonfördraget, artikeln som reglerar en medlemsstats utträde, förklarar Julian Nowag.

– Så fort den artikeln tas i kraft har Storbritannien två år på sig att förhandla fram ett nytt avtal med EU.

Principen om icke-diskriminering avgörande
Under den här tvåårsperioden förblir Storbritannien en fullvärdig medlem i EU, och därför behöver studenter som Michael inte betala kursavgifter. Vad som händer med kursavgifterna därefter beror på det nya avtalet och om det innehåller principen om icke-diskriminering.

Eftersom de som argumenterar för ett utträde ur EU i Storbritannien kritiserar just denna princip är det tveksamt om den kan vara en del av ett nytt avtal.

Om allt detta händer och Storbritannien röstar för ett utträde den 23 juni kommer universitetet att diskutera vad som ska hända med framtida studenter som antas men som inte hinner avsluta sina studier i tid. Till dess förblir de brittiska lundastudenternas framtid osäker.

Artikel: Kevin Witzenberger

Den här artikeln publicerades ursprungligen på engelska. Carl-William Ersgård har översatt.