Konsthögskolan flyttar in i de gamla spårvagnshallarna

- in Nyheter
@Tindra Englund

Efter långa och intensiva förhandlingar mellan Malmö stad och Konsthögskolan, står det nu klart att en stor del av verksamheten kommer att vara förlagd till nybyggda lokaler i de gamla spårvagnshallarna vid Norra Sorgenfri.

– Det känns ju fantastiskt bra att alla beslut och avtal är färdiga och vi ser fram emot flytten. Jag tror att det kommer att bli väldigt bra, säger Silvana Hed, föreståndare för Konsthögskolan i Malmö.

Trots att flytten innebär stora förändringar och en uppdelning av verksamheter som funnits under samma tak under 20-års tid är hon övertygad om att det kommer att gå bra.

– Det kommer att bli en helt ny verklighet för oss och visst finns det en hel del logistik att lösa.  Men jag är inte så orolig utan säker på att vi kommer att kunna hantera detta, säger Silvana Hed.

Enligt den risk- och konsekvensbedömning som gjorts för att undersöka de eventuella risker som flytten skulle kunna innebära lyfter man dock fram risken för ökad stress och oro för både medarbetare och studenter i samband med flytten. Men med hjälp av preventiva åtgärder hoppas ledningen på att kunna förebygga detta.

Förutom lokalerna i de gamla spårvagnshallarna flyttar Konsthögskolan också till centrala Triangeln där de ska husera i Mazettihuset och det mittemot belägna kvarteret Dimman. Konsthögskolan kommer även i samband med flytten att lämna galleriet på Ystadvägen och flytta in i Fotogalleriet [format]s lokaler på Friisgatan, Mazettihuset.

– Den stora fördelen med Mazettihuset är närheten till Inter Art Center. Dessutom kommer även galleriet att bli i samma byggnad, säger Silvana Hed.

De nya faciliteterna kommer precis som de nuvarande innehålla välutrustade verkstäder för arbete med trä, metall, gips, plast, lera och betong samt verkstäder för lens based media; film, video, analogt och digitalt fotografi, digital bildbehandling, 3D print och animation.

 

Det kommer också att finnas stora projektateljéer, bibliotek, undervisningssalar och föreläsningssal samt egen ateljé till var och en av de sjuttio studenterna på programmen i fri konst samt ett stort grupp till studenterna i masterprogrammet Kritiska och pedagogiska studier. Studenterna kommer att ha tillgång till sin ateljé under hela året, dygnet runt, liksom till flertalet verkstäder.

– De egna ateljéerna är viktiga och grundläggande för vår utbildning och därför är det viktigt att studenterna kommer att ha dessa även framöver och moderna, funktionella verkstäder är också oerhört viktigt, säger Silvana Hed.

Konsthögskolan ser mycket positivt på möjligheterna med nya, moderna och ändamålsenliga lokaler.

– Det kommer ju att vara helt nya lokaler och dessutom stora och luftiga. De lokaler vi har i dag är ju inte upprustade sedan vi flyttade in,  säger Silvana Hed.

Men avtalen med Malmö stad löper bara på fem år i taget och på längre sikt planerar Lunds universitet fortfarande för en campuslösning för samtliga konstnärliga högskolor i Malmö.

Läs mer: Förslag på att flytta Konsthögskolan till Kemicentrum

Läs mer: Konsthögskolan tvingas flytta

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.