Färre anmälda till vårens högskoleprov

- in Nyheter
@Tindra Englund

På lördag klockan 08.10 går startskottet för vårens högskoleprov . Provet skrivs på 120 orter runt om i Sverige och totalt har 76 707 personer anmält sig, vilket är tretton procent färre än våren 2016. 

– Att färre anmäler sig till högskoleprovet är inte förvånande. Vi vet att ungdomskullarna nu är mindre jämfört med tidigare och att goda kon­junk­­­turer brukar få fler att välja jobb före högskolestudier direkt efter gymnasiet, säger Universitets- och högskolerådets generaldirektör Ulf Melin i ett pressutskick.

De som skriver högskoleprovet konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp till antagningen och provresultatet är giltigt i fem år. Därmed ökar chansen att komma in på utbildningar där ett urval måste göras. Oavsett resultat kan högskoleprovet aldrig minska möjligheterna för den enskilde studenten.