”Beredda på det mesta”

- in Karneval, Nyheter

Lundakarnevalen är för de flesta förknippat med spex, studentikosa upptåg och fest. Den förhöjda terrornivån i Sverige och sexuella ofredanden på festivaler ställer höga krav på säkerheten.

Lundakarnevalen innebär mycket folk på liten yta och berusning, vilket ställer krav på säkerheten. Även om det brukar gå lugnt till gör flera faktorer att säkerheten skärpts sedan senaste karnevalen 2014. De senaste årens diskussioner kring sexuella ofredanden på festivaler och det ökade terrorhotet mot Sverige har fått många arrangörer att se över sina säkerhetsrutiner.

– Lundakarnevalen är ett väldigt stort evenemang och vi räknar med hundratusentals besökare in till stan. 2014 hade man 70 000 besökare inne på området. Så säkerhetsarbetet strålar ut i alla delar av organisationen, säger Erik Molin, säkerhetsansvarig på Lundakarnevalen.

De flesta som jobbar med Lundakarnevalen saknar erfarenhet av liknande arbete. Många erfarenheter förs vidare, men mycket måste också göras om på nytt.

– Vi måste vara säkra på att våra lösningar funkar. Man kan inte bara säga att ”det här funkade 2014 vi kör exakt likadant” utan vi får titta på varför det funkade och vad som har förändrats sedan dess, säger Erik Molin.

Lundakarnevalen 2014 var överlag förhållandevis lugn. Polisen mottog ett fåtal anmälningar som mestadels rörde fylla och hotfullt beteende. Men under E-types konsert kom flera rapporter om att det varit stökigt. Sydsvenskan (17/5 2014) rapporterade att flera personer klämts fast mot ett staket som gick runt restaurangområdet.

– Det var mycket folk, inte direkt någon knuffstämning, men det beror väl lite på hur van man är. Man fick trycka lite för att ta sig ut, säger Robin Tvrdek, som stod i publiken under konserten.

Under årets karneval kommer det finnas inhyrd personal på plats för att förhindra att något liknande upprepas. Dessutom har man delat in området framför scenen i zoner som kommer stängas av allt eftersom de fylls med folk för att hålla persontätheten på en bra nivå.

– Det som hände på E-types spelning var man inte beredd på. Nu har musiksektionens säkerhetschef gjort en väldigt gedigen plan för hur man ska spärra av och tittat på persontäthet framför scenen så att det inte blir för mycket folk, säger Erik Molin.

Även polisens arbete har förändrats sedan förra karnevalen. Efter ett antal uppmärksammade händelser där män utsatt kvinnor för sexuella övergrepp under festivaler samt i andra stora folksamlingar tog polisen 2016 fram nationella direktiv för hur den här typen av brottslighet kan förhindras. Dessa innebär bland annat att man ska ha ett starkt samarbete mellan arrangör och polis och att jobba med så kallad ”situationell brottsprevention” där man exempelvis genom stark närvaro gör det svårare att begå brott. Fredrik Wahlöö, polisens insatschef under Lundakarnevalen, säger att dessa riktlinjer kommer följas.

Även terrorhotet har förändrats och just nu råder ett så kallat förhöjt terrorhot och polisen kommer att sätta upp inkörningshinder runt området och stora delar av innerstaden kommer vara avspärrad från trafik.

– Vi förväntar oss att det kommer vara lugnt, sen måste vi såklart vara beredda på det mesta, säger Fredrik Wahlöö.