Antikarneval – fast ändå inte

- in Nyheter

Under Lundakarnevalen kommer Smålands nation att anordna ett alternativt evenemang. Den kulturpolitiska veckan som har varit ett inslag sedan 1980-talet hålls mellan 16-26 maj. Ambitionen är att inkludera alla, student eller ej.

– Att säga att vi är antikarneval kan lätt misstolkas. Vi vill snarare vara ett komplement till Lundakarnevalen, säger Veronica Halling, nationsombud på Smålands nation.

Det är en händelserik fredagskväll i april när Lundagård besöker Smålands nation. Det städas frenetiskt i klubblokalen samtidigt som några utbytesstudenter fikar i den lilla expeditionen där två representanter från nationen blir intervjuade.

Förr anordnades Kulturpolitiska veckan under banderollen ”antikarneval” som en kritik mot Lundakarnevalen. I dag försöker Smålands nation i stället se Kulturpolitiska veckan som ett alternativ snarare än ett protestevenemang. Man planerar att genomföra seminarier och diverse kurser. Erik McDonald, som är klubbansvarig på nationen berättar att vem som helst får bidra med idéer och arbeta för att förverkliga dem. Även de som inte är studenter har möjlighet att involvera sig i Kulturpolitiska veckan.

Veronica Halling berättar att syftet med evenemanget är att skapa något långvarigt genom att väcka tankar hos människor.

– I stället för att säga att man blev full på Lundakarnevalen vill vi hellre ”så ett frö” och bidra till något större, säger hon.

Förutom att anordna föreläsningar kommer även Smålands nation att ha sedvanliga klubbkvällar och en ölfestival. Veronica Halling skrattar lite när frågan ställs om det finns en motsättning i detta.

– Ja, nu låter det som att jag säger emot mig själv när jag klagar på att folk blir fulla på Lundakarnevalen och sen kommer de hit och blir packade. Men vi vill helt enkelt bidra till något större utöver att bara ha kul för stunden.

Veronica Halling och Erik McDonald är noga med att avfärda begreppet ”antikarneval” som en gammal företeelse. De menar att Kulturpolitiska veckan existerar som en slags motvikt gentemot karnevalen.

– Att vara anti kan uppfattas som att vi sätter oss över karnevalen men det är inte det vi försöker föra fram utan snarare en nyfikenhet på det alternativa, säger Erik McDonald.

Men trots att Smålands nation har mjuknat upp sin position gentemot Lundakarnevalen är den underliggande kritiken fortfarande en viktig komponent för evenemanget.

– Visst finns det en gnutta misstänksamhet gentemot de homogena tendenserna som återfinns i de studentikosa traditionerna, menar Erik McDonald.

Smålands nation innehar en central roll i Lundakarnevalens långa historia. År 1849 tågade ett gäng studenter från nationen utklädda till ett bondbröllop genom Lunds gator. Detta blev sedermera startskottet för Lundakarnevalen. Men i dag är nationen snarare stoltare över alla band som har spelat på nationen under årens lopp och event som Kulturpolitiska veckan.

– Lundakarnevalen är en del av vår historia men vi bröt oss ur det och skapade något nytt. Studentlivet är förgängligt och ”life goes on”, säger Veronica Halling.

En trummis avbryter intervjun och förvarnar om att det kan ”låta rejält” när bandet ska testa sin utrustning inför kvällens spelning. Kanske är det organiserade kaos som utspelar sig på Smålands nation en fredag i april  en försmak på hur Kulturpolitiska veckan kommer att se ut.