Krig, kris och karaoke: Så var Macrons besök på Studentafton

- in Analys, Studentafton

Allsång, pro-palestinska ramsor och ett enormt säkerhetspådrag när Frankrikes president Emmanuel Macron besökte Studentafton under onsdagkvällen.

De nästan 300 studenter som samlats i Universitetshusets aula under onsdagkvällen fick sitt tålamod prövat i nästan en och en halv timme innan den franska statschefen anlände. En sen avgång från Stockholm kastade om hela schemat, som redan var intensivt. Besök på skrytprojektet ESS och på företaget Alfa Laval stod på agendan när den franska delegationen anlände till Lund. Hela uppehållet var dessutom omgärdad av ett massivt säkerhetspådrag av helikoptrar, drönare och poliser med förstärkningsvapen. 

Men så till slut, vid 18-tiden, kunde president Macron äntligen inta scenen och slå sig ner i en av de karakteristiska röda Studentafton-fåtöljerna.

Ett av världens största namn har nu suttit i Studentaftons röda fåtöljer, denna gång för ett samtal modererat av
professor Sylvia Schwaag Serger. Foto: Johanna Nilsson

Samtalet, modererat av Ekonomihögskolans Sylwia Schwaag Serger, handlade i huvudsak om den gröna omställningen. Och, kanske inte så oväntat, om det förändrade säkerhetspolitiska läget i Europa sedan Rysslands invasion av Ukraina. Presidenten talade inlevelsefullt om att stärka EU:s oberoende genom högteknologiska investeringar och ökat forskningssamarbete mellan europeiska länder.

– Det kommer inte att finnas någon kamp mot klimatförändringarna utan ett arbete med energi. Vi måste elektrifiera Europa, förklarade han.

Ja, något nytt presenterades inte denna afton. Hotet mot demokratin, klimatkrisen och Europas säkerhet. Samtalsämnena var förutsägbara – något annat hade egentligen varit en överraskning. Temat för kvällen var ju trots allt “Ett motståndskraftigt Europa”.

Även presidentens hustru Brigitte Macron, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia fanns i publiken.
Foto: Johanna Nilsson

De pro-palestinska demonstranterna som under eftermiddagen samlats vid Kungshuset visade sitt motstånd med ramsor och plakat. 

– Att Lunds universitet väljer att gästa en person som öppet stöttar Israel är förkastligt. Universitetet vill ju inte ens erkänna att det pågår ett folkmord. Inaktion är en aktion i sig själv, sa en student till Lundagård i samband med demonstrationen.

Tre studenter fick chansen att ställa frågor till Emmanuel Macron. Foto: Johanna Nilsson

Men de riktigt kritiska rösterna saknades, eller förblev outtalade, inne i själva aulan. De tre studentfrågor som hanns med handlade om framtidshopp och EU:s relation till Ryssland.

– De följande åren kommer att bli avgörande. Vårt ansvar är att sätta Ukraina i bästa möjliga position så att de kan förhandla om sin säkerhet med Ryssland, konstaterade Emmanuel Macron.

Summa summarum var aftonen på det hela taget något underwhelming. En knapp timme och tre ynka studentfrågor senare var kalaset till sin ända. Och det var en något förvirrad Emmanuel Macron som, efter att ha mottagit publikens applåder, fick stämma in i allsång i äkta studentikos anda. I Ulf Kristerssons välkomstvideo missade han att visst berätta att den franska presidenten förväntades kunna texten till Joe Dassins ”Les Champs-Elysées”, så det var en lite tafatt Macron som stod och sjöng inför de svenska studenterna.

Men allsång och budgetvänlig middag låter ju för oss vanlisar ganska likt en helt vanlig kväll i Lund, ärligt talat.

Aftonen avslutades med allsång av ”Les Champs-Elysées”. Publiken kunde hänga med tack vare låttexten
som visades på storbild, men presidenten själv såg, om än glad, lite tafatt ut. Foto: Johanna Nilsson