Hög säkerhet inför Macron-besök: ”Soptunnor är en risk”

- in Nyheter

Alla soptunnor är borttagna från universitetsplatsen, men mer än så vill polisen och Lunds universitet inte berätta om säkerhetsåtgärderna inför dagens statsbesök av Emmanuel Macron.

I dag kommer Frankrikes president Emmanuel Macron till Lund och ikväll gästar han Studentafton i universitetshuset. Lunds universitet samarbetar med polisen för att säkra säkerheten under besöket och har bland annat plockat bort alla soptunnor från universitetsplatsen.

– Soptunnor är en risk. Man kan gömma saker där och det vill vi inte, säger Håkan Jönsson, säkerhetssamordnare vid Lunds universitet. 

Foto: Johanna Nilsson.

De allra flesta som arbetar med säkerhet vid Lunds universitet kommer att arbeta med statsbesöket på ett eller annat sätt, berättar Håkan Jönsson. Framförallt kommer de att bistå polisen med den lokalkännedom de har.

– Vi är verktygen för polisen. Det de behöver hjälp med bistår vi med, framförallt är det lokalkännedom. Vi kan ju husen, säger Håkan Jönsson.

Sedan några månader tillbaka har Sverige haft en ökad terrornivå. Detta är något polisens kommunikationsansvariga Christine Bergkvist Björklund bekräftar har påverkat hur man arbetar med säkerheten. 

– Det är en bland många beståndsdelar som plockas med i helhetsbilden, säger hon. 

Varken polisen eller universitetet kan gå in på detaljer om hur säkerhetsåtgärderna ser ut inför besöket.

– Det kan riskera att förstöra det säkerhetsarbete som genomförs, säger Christine Bergkvist Björklund, kommunikationsansvarig hos polisen.