Sjukvårdspersonalen redo under karnevalen

- in Nyheter

Under hela karnevalshelgen finns sjukvårdspersonal på plats för att underlätta för den som råkar skada sig, eller lider av andra besvär. – Det kan röra sig om olika typer av skärsår och berusning, säger Ingrid Bing Andersson, som är karnevalsöversköterska.

I en byggnad nära Sociologiska institutionen håller karnevalens sjukvårdspersonal till.

– Vi är 20 sjuksköterskor och 20 läkare som har satt upp en mottagning, vilket vi har gjort sedan karnevalen 1986, och det har ökat varje år i omfattning, säger karnevalsöversköterskan Ingrid Bing Andersson, och fortsätter:

– Det här är någonting som vi gör för att avlasta akuten. Om det är folk som får småskador så är det svårt för ambulansen att ta sig in.

Vad är den vanligaste anledningen till att folk kommer till er?

– Det kan röra sig om olika typer av skärsår och berusning.
Ofta handlar det om personer som inte är överdrivet berusade.

– Eller ganska rejält, som i går. Även att man har druckit för lite vatten och får huvudvärk, säger Ingrid Bing Andersson.

Allergier och andra småsår är ytterligare exempel på varför personer kan behöva uppsöka vård.

– Nu kommer nog några från orkestrarna under karnevalståget att komma om en stund, som har fått blåsor. Vi tar också hand om dem som uppträder i exempelvis kabarén. Det finns både röstläkare och öronläkare på plats, för det blir ju rätt så många föreställningar, säger Ingrid Bing Andersson.

– Vi arbetar även borta vid scenen och hjälper vakterna. Sedan beror det lite på vad det är för artister, i morgon när The Hives spelar blir det nog bra tryck och då är vi förberedda för att hjälpa till.

Vid konserter som lockar lite större folkmassor kan det uppstå skador när personer trycker på bakifrån, mot scenen.

Vilka är de allvarligaste skadorna ni har fått ta hand om hittills?

– Vi har haft frakturer och början till hjärtinfarkter, säger Ingrid Bing Andersson.

Det mest udda Ingrid Bing Andersson har varit med om som sjukvårdspersonal på Lundakarnevalen var ett väldigt akut behov av en kondom, men det var för många år sedan.

– Vi har varit med om udda saker, men vi vill inte röja patientsäkerheten, säger karnevalsöverläkaren Sandra Wibom, som precis har kommit tillbaka från karnevalståget.

– Det var riktigt ”karnekul”, fantastisk stämning och väldigt roligt. 40-talisterna verkar vara en väldigt frisk generation för vi har inte varit med om ett enda fall av solsting, säger hon.