Från Lund till riksdagen

- in Ledare

Valrörelsen drar snart sitt sista andetag och jakten på din röst är därmed över. Hade det inte varit för Lunds studiesociala historia hade höstens politiska arena förmodligen sett fundamentalt annorlunda ut.

Valet 2010 var mitt första riksdagsval. En gul, eller möjligtvis blå barack på min gamla lågstadieskola var omgjord till vallokal. Jag minns att mamma gick med bestämda steg mot valsedlarna som låg prydligt uppradade framför röstbåsen. Hon sträckte sig efter ett kort med ett parti som för mig var relativt okänt. Sverigedemokraterna.

I valet 2010 fick partiet 5,7 procent av rösterna. I dag är Sverigedemokraterna bland de tre mest populära partierna i landet. 2006 visste jag knappt ens om deras existens.

2002 studerade större delen av dagens partiledning vid det universitet du nu läser vid. Det var här som Sverigedemokraterna transformerades från skränande skinheads med bomberjackor och fascistiska ideal, till välslipade retoriker som värnar demokratiska principer.

I numrets reportage läser du inte bara en berättelse om Sverigedemokraternas utveckling. Det är även en berättelse som för mig manifesterar universitetets potential och vilka möjligheter studier här kan ge upphov till. Det handlar om vänskap, gemenskap och utbyte av åsikter. Om engagemang. Men inte endast ett nationalistiskt engagemang där sverigedemokrater kämpade mot vad de ansåg vara orättvisor och bristande demokrati. Utan även ett motstånd som trotsade dem när deras politiska hemvist uppdagades. Ett studentpolitiskt engagemang som kanske aldrig skådats sedan dess. Läs om riksdagens andre vice talman Björn Söders studentpolitiska uppgång och fall i Louise Lennartssons reportage.

I valet 2014 fick Sverigedemokraterna 12,9 procent i riksdagsvalet. I Lundagårds valspecial kan du läsa om hur stora de, såväl som resten av riksdagspartierna, hade blivit om Sveriges röstberättigade befolkning bestod av Lunds studenter.

Mamma tog upp den sverigedemokratiska valsedeln 2010. Jag var förbryllad. Så länge jag kan minnas har hon röstat på Socialdemokraterna. Endast fem bokstäver skiljer partinamnen åt. Men ena partiet vill inte ta i det andra med tång. Det ville inte mamma heller visade det sig. Efter att hon upptäckt sitt misstag lade hon tillbaka valsedeln bland de andra. Irriterat muttrade mamma hur lätt det är att ta fel valsedel. Nästa söndag är det din tur att gå bakom de draperade valbåsen.