Statsvetare stötte och blötte nagelbitare till val

- in Nyheter

Under söndagskvällen hölls det valvaka på Statsvetenskapliga institutionen. På plats var ett stort antal åskådare, som inte verkar vara särskilt representativa för utgången av årets val. Ett val som har visat sig bli en nagelbitare.

Ett dovt sorl sveper genom den fullsatta salen på Statsvetenskapliga institutionen när Svt:s vallokalsundersökning dyker upp ovanför huvudena på panelen bestående av bland annat Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Foto: Felicia Green

Enligt undersökningen är det extremt små marginaler mellan de två blocken, samtidigt som Sverigedemokraterna får 19,2 procent av rösterna. Miljöpartiet riskerar att åka ur riksdagen.

I en senare intervju med Lundagård säger Magnus Hagevi att det är möjligt att Miljöpartiet varit övervärderade i tidigare undersökningar.

– Enligt vallokalsundersökningen ligger de nära spärrgränsen. När det gäller Sverigedemokraterna har de hela tiden varit undervärderade med ett par procent i den här typen av redovisningar och det är ingen garanti att de är det nu, men det kan vara att de får några procent till jämfört med tidigare undersökningar.

På frågan om vad som skulle hända om vallokalsundersökningen var det riktiga resultatet, kommer svaret snabbt.

– Ingen aning. Det är det som är det intressanta – att det är så jämnt mellan blocken. Det kan vara att inget av blocken blir störst och då är det jämviktsriksdagen från 1973 man har att jämföra med, säger Magnus Hagevi.

Senare presenteras entréröstningen som Lunds universitets politiska och ekonomiska förening (Lupef) och Utrikespolitiska föreningen (UPF) stått bakom. Där Svt:s vallokalsundersökning ledde till ett sorl, hörs här i stället spridda skratt i salen. Hade besökarna på valvakan bestämt, hade det rödgröna blocket vunnit en jordskredsseger, med Vänsterpartiet och dess 22,7 procent av rösterna i topp. Sverigedemokraterna hade fått blygsamma 1,7 procent.

– Det ser ut som det brukar, konstaterar Douglas Brommesson, docent på Statsvetenskapliga institutionen och ledare för panelsamtalet.

Resultaten leder till en diskussion i publiken och panelen huruvida det är problematiskt att studenternas partisympatier verkar skilja sig så pass mycket från resten av landet.

– Det är ett problem att de platser i samhället där vi stöter och blöter politik, inte representerar samhället i stort, säger Niklas Altermark, Fil dr i statsvetenskap.