LU:s konstnärliga högskolor snart under samma tak

- in Nyheter

Konst-, musik- och teaterhögskolan vid Lunds universitet har länge varit utspridda på olika lokaler i Malmö. I veckan kom beskedet att Kockums gamla lokaler i Varvsstaden blir nytt hem för de konstnärliga utbildningarna. “Det kommer bli mycket lättare att samarbeta”, menar Anna Lyrevik, dekan vid de konstnärliga fakulteten. 

De senaste åren har LU:s konstnärliga fakulteter flyttat runt mellan olika lokaler i Malmö, som Lundagård har rapporterat om tidigare. I tisdags kom emellertid beskedet att de omkring 800 studenterna kommer samlas under ett och samma tak. Men flytten planeras äga rum först år 2025/2026. 

De nya lokalerna blir betydligt mindre. Från en sammanlagd yta på 21 000 kvadratmeter ska utbildningarna nu samsas om 16 000 kvadratmeter, i lokaler som tidigare rymt fartygsmotorer och järnvägsvagnar. 

Pia Andersson, vd på Varvsstaden AB, välkomnar de nya hyresgästerna.

– Det har varit jätteintressant för oss att få in de konstnärliga högskolorna i Varvsstaden. Vi vill ha en levande stadsdel med olika målgrupper så studenter är helt perfekt, säger hon i en kommentar till Sydsvenskan. 

Anna Lyrevik är dekan vid de konstnärliga fakulteten i Malmö. Hon menar att sammanslagningen kommer ge en synergieffekt av positiva effekter. 

– Vi hoppas att det kommer stärka kvaliteten, men även bidra till en samverkan som kan ge idéer till forskning som skulle gagna en utveckling av innehållet. 

– Det kommer bli mycket lättare att samarbeta över gränserna. Det är inte helt lätt att vara en fakultet som är utspridd över sex olika fastigheter. Det blir svårt att bygga en gemenskap. 

Hon menar att de nya lokalerna kommer ge utbildningarna ett lyft.
– Vi kommer kunna behålla en känsla av trygghet, närhet och en tillhörighet till sin egen disciplin. Det är ett fantastiskt läge i Västra hamnen i klassisk Malmömiljö, men också mycket konstnärliga och kulturella verksamheter i närheten. 

Anna Lyrevik ser också en positiv utveckling för studenterna.
– Det är bra kommunikationer, nära centralen. Flera studentrepresentanter har dessutom redan uttryckt en önskan om ett campus där man får interagera mer med studenter från de andra konstformerna. 

Utmaningarna med den digitala omställningen, som Lundagård rapporterat om tidigare i våras, menar Anna Lyrevik trots allt fungerat väl.
– Vi är mitt i det fortfarande, men vi har sett att flera av momenten har gått bra att köra online. T.ex. antagningarna fungerade bättre online än väntat, vilket är väldigt bra för studenterna som nu inte måste lägga pengar på resor. Vi hoppas att detta ska leda till bredare rekrytering och att fler tar chansen att söka.