Med smaken i centrum

- in Föreningen

Att samlas för att dricka eller att umgås genom drickandet är en av studentlivets vanligaste traditioner. Med sina 360 medlemmar skapar Lunds Akademiska Vinsällskap aktiviteter i samma anda men med ett nytt förhållningssätt till alkohol. 

Traditionellt har vin inte varit en självklar del av den studentikosa dryckesmenyn. Studenter har föredragit punsch, snaps och öl sedan 1800-talet. Idag är det dock vin som dricks mest i Sverige, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Trenden har inte gått studentlivet förbi, och föreningen Lunds Akademiska Vinsällskap (LAV) har tagit på sig ledartröjan i att vägleda studenter in vinintresset.

Iklädda vinröda förkläden möter LAV:s styrelse sina medlemmar varannan tisdag för provningar av vin, men även öl, bubbel och whiskey. Styrelsens åtta ledamöter organiserar eventen, väljer tema, serverar vid borden och städar lokalen. Var och en får ansvara för en provning utifrån sina intressen och smakpreferenser. Leveransen och tillståndet styrs av lokalen där eventet ska hållas. Valet av det som serveras beror på kvällens sommelier.

Med 360 aktiva medlemmar kan sällskapet knappast kallas för nischat längre.

– På de större provningarna kan det komma upp till 100 personer. Vi har mindre evenemang också. Snart har vi en whiskyprovning och då tänker vi att det ska komma runt 50 personer. Det är också mysigt med lite färre gäster, säger Fredrik Elsnitz, ordförande i LAV.

Vi försöker förändra studenters attityd till alkohol på det sättet.

Han ser vinsällskapet som en plattform för att träffa folk med samma intresse.

– Vi har ett singelbord för de som kommer själva. Det är alltid de borden som verkar ha roligast, berättar Fredrik Elsnitz.

Vid Just ett sådant bord satt Axel Fégeant, nu vice ordförande, när han gick på sin första provning. Han fick upp ögonen för vinsällskapet på Hälsningsgillet och fastnade direkt för gemenskapen i organisationen. Det är den som driver honom än idag. Men också att göra det pretentiösa vindrickandet opretentiöst. 

– Vinprovningar är väldigt trendigt just nu. Vi försöker göra dem tillgängliga för studenter och skapa en mötesplats i Lund bortom nations- och festlivet, säger Axel Fégeant.

Louise Ahlgren, ekonomiansvarig, engagerade sig i LAV just för att det inte kändes så studentikost. Hon har tidigare varit aktiv i både spex och Studentafton, men kände sig mogen att engagera sig i en organisation där hon kunde lära sig någonting nytt.

Louise Ahlgren, ekonomiansvarig för LAV, har
vinintresset i släkten. Foto: Saber Malmgren.

– Det var faktiskt min morfar som uppmuntrade mig att söka. Han gör vin i Österrike, berättar Louise Ahlgren.

Just att man lär sig nya saker är någonting som styrelsemedlemmarna håller fast vid. 

– Vi försöker alltid ha utbildade personer som håller i eventen. Vi tycker det är ett respektfullt sätt att möta våra gäster. Vissa av oss kan lite grann om vin men inte tillräckligt mycket för att vara säkra på att folk verkligen lär sig något och har en spännande kväll, säger Fredrik Elsnitz.

Så hur ser LAV på att vara en organisation med fokus på alkohol? 

– Till skillnad från vanliga sittningar handlar våra event om det man faktiskt dricker. Vi försöker förändra studenters attityd till alkohol på det sättet. Det var bland annat därför jag engagerade mig i sällskapet. Jag gick på många provningar och blev taggad på att man inte drack för att bli full. Dricker man för mycket känner man dessutom inte smaken. Och det är ju den som ska stå i centrum, säger Fredrik Elsnitz.

Jag tror de flesta studenter egentligen vill ha en kombination av nationsliv och LAV.

Poängen med LAV är alltså inte bara att umgås genom att dricka vin men att förstå vad man dricker. LAV:s mål att förmedla en sund alkoholkultur där smaken står i centrum är något de får stöd för. Deras partner Tegnérs ger dem rabatt på lokalen de använder till evenemangen av just denna anledning. 

Det finns emellertid en risk att LAV inte slår ut andra tillfällen att dricka utan blir ytterligare ett.

– Jag tror de flesta studenter egentligen vill ha en kombination av nationsliv och LAV, säger Louise Ahlgren. 

LAV tillhör Akademiska Vinföreningen som verkar i flera svenska universitetsstäder. Det var i Uppsala som föreningen startade och myntade mottot “Låt inte din utbildning stå i vägen för din bildning”.  

Med åtta provningar den här terminen försöker styrelsen kompensera för den förlorade tiden under coronapandemin. Bland annat genom att ge sina medlemmar exklusiva erbjudanden.

– För oss funkade det inte med digitala provningar och det var svårt att komma på vad vi skulle erbjuda. Sen fick vi idén att skapa LAV-kortet, berättar Fredrik Elsnitz.

Kortet ger sällskapets medlemmar tio till femton procents rabatt på sortimentet i flera delikatessbutiker i Lund, som Ostabengtson, Holmgrens i Saluhallen och Malmstens Fisk och Kök.

– Många av butikerna är väldigt nöjda med det här. Vissa av dem gick på knäna under pandemin och det kändes rätt att skapa den här typen av samarbete, säger Fredrik Elsnitz. 

Delikatessbutiker och vinprovningar – stämmer LAV in i bilden av ett snobbigt vinsällskap? 

– Inte alls, LAV är verkligen öppet för alla. Folk som kommer på våra provningar kommer från olika delar av studentlivet. Man behöver verkligen inte kunna någonting för att komma på våra provningar, säger Dag Lorentzon, ansvarig för sällskapets externa relationer, och lägger till: 

– Så länge du vet att du tycker om vin.