KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Vardagsflykt, det gamla goda och blyerts

Konservatism, eskapism, skönt sound och konsthantverk. Kulturredaktionen listar kultur att njuta av den här helgen. 

Alf Svensson
Foto: Charles Hammarsten/TT
Sveriges Television /
Partiledare av Guds nåde

Politiken och Gud

Tidningen Hänt i Veckan publicerade 1973 en otrolig bild på Alf Svensson, KD:s partiledare från 1973 till 2004. Han är trettiofem och står på knä i en roddbåt, iklädd endast ett par tajta badbyxor. Den som vill veta mer om denna frikyrkliga politiker-hunk kan med fördel se den utmärkta dokumentären Partiledare av Guds nåde (SVT-play). I dokumentären skildras Alf Svenssons politiska gärning, samt uppmärksammas den något förbisedda historia som nykonservatismen har i Sverige.

Olof Bärtås

Omslaget till Kärlek i Europa.
NORSTEDTS FÖRLAG

Kontinental romantik

Nytt år, nygamla restriktioner. Men att läsa är att resa, som en bokhandelskedja sade en gång. Låt Birgitta Stenbergs fantastiska roman Kärleken i Europa dra dig med ut på kontinenten. Stenbergs bok har många sidor, men är inte minst en fullspäckad reseskildring av en Sverige-led ung kvinna som vill leva, skriva och älska i Europa.

Esther Arndtzén

Caprisongs av FKA twigs
Foto: Orograph / ATLANTIC RECORDS

Blandband i dubbel bemärkelse

FKA Twigs har släppt sin nya mixtape Caprisongs, en personlig och konstnärlig avant-pop-produktion. Låtarna är allt från transcendentiska till afrobeatsinspirerade och i mellanspelen hörs verkliga samtal. Mixtapens upplägg är genomtänkt och den förtjänar att lyssnas på från början till slut. Spåren meta angel och darjeeling (feat jorja smith & unknown t) är två av mina favoriter.

Linn Larsson

Ann Böttcher
Resan och hamnen (Återbrukerskan), 2012 (detalj)
Väggtextil i 14 delar, vävning och virkning,
mattrasor av återvunna textilier, 360 × 800 cm
Courtesy Lunds konsthall/
Gymnasieskolan Vipan, Lund.
Foto: Terje Östling

Hantverksmagi

Ann Böttcher är en Malmö-baserad konstnär som framför allt ägnat sig åt blyertsteckning, men även textilt hantverk med särskilt fokus på skandinavisk teknik. Malmö konsthall ställer nu ut en retrospektiv utställning med ett urval av Böttchers verk från två decennium tillbaka.

9/2 håller museet även i ett samtal med konstnären inför publik.

Esther Arndtzén