Vego-kritik mot Tegnérs – VD:n svarar: ”Solidarisk prissättning”

- in Nyheter

Att bli serverad god mat på baler är något som antas av många studenter – även av de som äter vegetariskt. Nu kritiseras Tegnérs Matsalar för att inte erbjuda tillfredsställande vego-alternativ.

På balerna kostar de vegetariska alternativen lika mycket som kött – runt 320 kronor, vilket kan variera beroende på arrangörens budget. Men utbudet som bistås av Tegnérs Matsalar är bristfälligt, menar kritikerna. Den återkommande rätten är rödbetsbiffar – som studenter nu reagerar på för att den återkommer så ofta.

Studenten Agnes Karonen har serverats undermåliga
rödbetsbiffar på flera olika baler.
Foto: Sara Berntsson

En av kritikerna är Agnes Karonen, som varit på flera tillställningar där Tegnérs Matsalar står för maten.
– Jag har varit på rätt så många baler under förra verksamhetsåret. Det som många av oss [studenter] insåg efter ett tag var att den vegetariska maten inte riktigt är i nivå med andra ställen, säger Agnes Karonen till Lundagård.

Hon betonar också att speciellt rödbetsbiffarna inte bara är det vanliga alternativet, utan att de även är av låg standard.
– Jag har ätit rödbetsbiff på nation som har varit av bättre kvalitet, där man har betalat mindre pengar för maten, konstaterar hon. Hon menar att flera studenter delar hennes åsikt.

Tegnérs Matsalar ansvarar för all mat som serveras i AF-borgen; de kallas för borgens ”huskrögare”. Även detta är något som Agnes Karonen ifrågasätter. Hon menar att kvaliteten hade ökat ifall konkurrens fått råda.

Honia Rasul, vice ordförande inom Lunds Naturvetarkår (LUNA), var med och anordnade LUNA:s årliga bal UTOPIA i april. Balen erbjuder oftast endast vegansk kost. Där stod ”huskrögaren” som matleverantör. Även hon menar att det vegetariska alternativet är undermåligt i en jämförelse med köttet.
– Det känns konstigt att betala samma pris för maten när man äter vegetariskt jämfört med om man skulle välja köttalternativet. Förmodligen kostar det mindre att köpa in rödbetor jämfört med kött, menar Honia Rasul.
– Att man skulle erbjuda ett större utbud, att göra maten mer varierad än vad den är just nu. Man vet nästan alltid vad man får för vegoalternativ när man äter på Borgen, och det är rödbetsbiffarna. Vegoalternativet måste nå upp till en viss kvalitet, samma som köttalternativet gör.

Sven Larsson, vd för Tegnérs Matsalar,
menar att prissättningen är ”solidarisk”.
Foto: Sara Berntsson

Sven Larsson, vd för Tegnérs Matsalar, menar att biffarnas kostnad har varit på agendan länge.
– Detta är lite av en evig fråga, att folk säger att den vegetariska rätten borde vara billigare eftersom den innehåller billigare råvaror, säger han och fortsätter.
– Invändningen mot detta synsätt är att den som sitter på balen och har sjutton födoämnesallergier, som ensam upptar en kock i fem timmar – den hade fått betala 1 800 kronor om jag ska ta relevant betalt.

Kritiken om den bristande kvaliteten menar han är nytt för honom. Och om priset säger han att det vegetariska alternativet må ha billigare råvaror än köttalternativet, men om en arrangör vill erbjuda båda alternativen anser Sven Larsson att prissättningen ska vara densamma.
– En vegetarisk gäst är ju kanske något billigare än ”default-gästen”, men det finns också väldigt många andra som är klart mycket dyrare. Då är det en solidarisk prissättning, kan man säga. 

På frågan om den bristande variation blir svaret att det till stor del beror på den vegetariska kostens natur och vad arrangörerna väljer.
– Det landar ganska ofta i att det det ska vara någon form av vegetarisk biff som är huvudkomponenten på tallriken. Där är ju variationsrikedomen såklart inte enorm, konstaterar han och syftar på arrangörernas val av mat vid balerna.
– Vi ser också att det kan vara ett problem, men vi har ännu inte kommit på lösningen. Det handlar inte om att vi, av ren lättja, vill slänga ihop samma vegetariska rätt och köra på den i ett år. Det handlar om att beställaren har blivit presenterad för tre eller fyra olika alternativ och har valt ett. Men vi kan också tänka till och fråga arrangören om den är säker på sitt val av vegoalternativ, säger Sven Larsson.