Krig, CSN och en utebliven examen – Lundagård har träffat Jimmie Åkesson

Det har gått över 15 år sedan Jimmie Åkesson studerade sina sista kurser i Lund, men i veckan var han tillbaka i studentstaden. Lundagård träffade Sverigedemokraternas partiledare för att prata om studenttiden, valet och kriget i Ukraina.

Det är inte så jäkla kul att plugga ärligt talat.

En solig måndagseftermiddag möter Lundagård upp Jimmie Åkesson och två kollegor för en intervju i AF-borgen. Det är i samband med Studentafton som ska hållas senare samma dag med honom själv, Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C). På vägen upp till Lundagårds redaktion, där intervjun ska hållas i brist på bättre lediga lokaler, berättar den före detta Lundastudenten att han varken varit på någon bal eller särskilt mycket annat i borgen. Jimmie Åkesson var inte så studentikos under sin tid i Lund och åkte helst hem till Sölvesborg så fort han var ledig. 

Jimmie Åkesson (SD) bläddrar i
senaste Lundagård och reflekterar
över tiden som lundastudent
Foto: Alexandra Roslund

Hur ser du tillbaka på din studietid i Lund? 

– Det är inte så jäkla kul att plugga ärligt talat så det har jag förträngt. Jag började ju studera här direkt efter gymnasiet så jag var ganska skoltrött, berättar Jimmie Åkesson.

Att plugga och leva det typiska studentlivet var alltså inget för Jimmie Åkesson, istället ville han ägna sig åt politik. Och det var ju trots allt här allt började för vad som skulle bli Sverigedemokraterna som vi känner partiet i dag. Många av de som nu sitter i partiledningen träffades i Lund för snart 25 år sedan. 

– Vi hade vårt egna lilla gäng, hade en del sittningar på olika ställen i stan, drack pilsner och pratade om viktiga saker. Vi var ju politiskt engagerade så det var mycket politik, mest inrikespolitik, berättar Jimmie Åkesson. 

Hur skiljer sig Jimmie då, som satt och snackade om politik på sittningar, med Jimmie nu, som sitter och pratar om politik i riksdagen?

– Absolut ingenting, det är exakt samma människa, säger Jimmie Åkesson snabbt, men resonerar vidare; 

– Jag har ju i och för sig 25 års ytterligare erfarenhet nu av politik och livet i allmänhet så det är säkert stor skillnad, men det är svårt för mig att säga, berättar Jimmie Åkesson. 

Jag hade inte förväntat mig hålla på med politiken fortfarande, utan har alltid tänkt att förr eller senare kanske man ska göra något annat.

Under Jimmie Åkessons tid i Lund studerade han statsvetenskap som huvudämne, men blev utan examen. 

– Det kom ett val i vägen 2002, då var jag ungdomsförbundsordförande och hade inte tid med att avsluta min kandidatuppsats. Jag har alltid sagt att jag någon gång ska komma tillbaka hit och färdigställa min examen men det börjar kännas mer och mer avlägset faktiskt, skrattar Jimmie Åkesson. 

Hur känner du kring där du är nu? 

– Jag hade inte förväntat mig hålla på med politiken fortfarande, utan har alltid tänkt att förr eller senare kanske man ska göra något annat. Jag ville verkligen bli journalist i samband med att jag pluggade statsvetenskap här. Jag kanske blir journalist så småningom. Det vet man aldrig, säger Jimmie Åkesson. 

Inför valet i höst har Jimmie Åkesson blandade känslor, mycket på grund av kriget i Ukraina. Frågor som tidigare varit viktiga under mandatperioden är helt ointressanta för att de överskuggas av kriget i Ukraina menar han. Men Sverigedemokraterna sätter ändå fokus på den inre tryggheten i landet, gängkriminaliteten och frågor om försvaret inför valet. 

– Det är klart att kriget påverkar Sverige i väldigt hög grad, valet här och vad vi i pratar om, det är inte så kul att gå in i en valkampanj med det som händer nu, säger Jimmie Åkesson.

Han diskuterar även studentrelaterade frågor, att Sverigedemokraterna anser att Sverige idag inte behöver högutbildade utan fler yrkesutbildade. För att locka fler att plugga till bristyrken såsom sjuksköterskor och lärare ska de få högre CSN är Sverigedemokraternas förslag.

Höjd ränta på CSN som regeringen har föreslagit är något de står emot eftersom de tror att det kommer göra det mer oattraktivt att studera, vilket är negativt i Jimmie Åkessons mening då han anser att vi behöver fler som studerar. 

Hur skulle jag som student påverkas av att SD satt vid makten?

– När det gäller studielånet så skulle du påverkas av att vi motsätter oss höjd ränta. även att vi sätter högre krav på lärosätena som Lunds universitet och kommunerna som förser studenterna med bostäder, berättar Jimmie Åkesson. 

Nu är Sverige i närområde och det har vi inte varit i en sån här krigskonflikt innan och då har vi ett annat ansvar

Jimmie Åkesson var 2020 nere vid gränsen mellan Turkiet och Grekland för att personligen möta de migranter som flydde till Europa. Där stod han med budskapet om att Sverige är fullt för att de inte skulle vilja ta sig hit. Nu pratar Jimmie Åkesson istället om att vi i Sverige har ett moraliskt och humanitärt ansvar för att hjälpa de Ukrainska flyktingarna. 

– Nu är Sverige i närområde och det har vi inte varit i en sån här krigskonflikt innan och då har vi ett annat ansvar, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Alexandra Roslund

Det är inte en politisk fråga ifall ukrainska flyktingar får komma hit eller inte menar han. Den politiska frågan handlar snarare om hur vi hanterar det, vilket han tror kan leda till debatt på sikt.

– Ska vi göra om samma misstag igen och se det som permanent migration eller handlar det om att ge människor tillfälligt skydd och sen hjälpa de återvända så fort situationen är stabil igen? Vi menar att det inte får bli permanent, det måste bli tillfälligt, säger Jimmie Åkesson. 

Har man inte samma moraliska och humanitära ansvar över alla flyktingar, ur ett människorättsperspektiv? 

– Nej. Det har man inte, man måste prioritera och då tycker vi att Sverige som tillhör Ukrainas närområde ska prioritera Ukrainas flyktingar i det här läget, säger Jimmie Åkesson.